ΚΟΣΜΟΣ

Άντονι Μπλίνκεν: «Δεσμευόμαστε για την ασφάλεια του Ισραήλ»

Άντονι Μπλίνκεν: «Δεσμευόμαστε για την ασφάλεια του Ισραήλ»
O Άντονι Μπλίνκεν σε ομιλία του στο AIPAC AP/Jess Rapfogel

Η Ουάσινγκτον επιμένει στις δεσμεύσεις της για ασφάλεια του Ισραήλ αλλά και στη λύση των δύο κρατών, όπως αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποιώντας για άλλη μία φορά ότι η επέκταση των εβραϊκών οικισμών μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ειρήνη στην περιοχή.

Σε ομιλία του στο φιλοϊσραηλινό λόμπι AIPAC ο Μπλίνκεν προειδοποίησε επίσης ότι οι ενέργειες για την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ή εκείνες που θα διατάρασσαν το καθεστώς των ιερών τόπων, θα έπλητταν τις προοπτικές για τη λύση των δύο κρατών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε επίσης ότι είναι ανοιχτές όλες οι επιλογές προκειμένου να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, τον υπ’ αριθμόν 1 εχθρό του Ισραήλ, ενώ επισήμανε πόσο σημαντική είναι η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Μπλίνκεν έκανε και μια αόριστη αναφορά στη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τους προηγούμενους μήνες.

«Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την υποστήριξή μας στις βασικές δημοκρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου και του διαχωρισμού των εξουσιών και της ίσης απονομής δικαιοσύνης για όλους τους πολίτες του Ισραήλ», είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε ταχθεί δημοσίως κατά της μεταρρύθμισης, με την οποία η ισραηλινή κυβέρνηση θα αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στους διορισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ