ΚΟΣΜΟΣ

Η Μήδεια που μάλλον δεν ήταν Μήδεια: Πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή

Η Μήδεια που μάλλον δεν ήταν Μήδεια: Πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή
Η Κάθλιν Φόλμπιγκ σε καρέ από βίντεο του 2019 JOEL CARRETT//AAP IMAGE VIA AP

Χαρακτηρίστηκε ως η πλέον διαβόητη κατά συρροή δολοφόνος της Αυστραλίας και πέρασε τα τελευταία 20 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της.

 

Όμως ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικλ Ντέιλι παρενέβη ζητώντας την αποφυλάκιση της Κάθλιν Φόλμπιγκ, βασισμένος στα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που δημιουργεί αμφιβολίες για την ενοχή της.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε τη Δευτέρα 5 Ιουνίου ο Ντέιλι εξήγησε ότι ζήτησε από την κυβερνήτη της Νέας Νότιας Ουαλίας να υπογράψει πλήρη αμνηστία και να διατάξει την άμεση αποφυλάκιση της Φόλμπιγκ, όπως και έγινε.

«Ήταν μια τρομερή δοκιμασία 20 ετών. Της εύχομαι ειρήνη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι οι σκέψεις του είναι επίσης με τον Κρεγκ Φόλμπιγκ, πατέρα των παιδιών.

Η Κάθλιν Φόλμπινγκ καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκισης το 2003 για τη δολοφονία των τεσσάρων μωρών της, ηλικίας από 19 ημέρων έως 19 μηνών, σε διάστημα μιας δεκαετίας, από το 1989 έως το 1999.

Αν και δεν υπήρχαν ιατρικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι εκείνη είχε προκαλέσει τους θανάτους, οι ένορκοι πείστηκαν από τον ισχυρισμό του εισαγγελέα ότι το να πεθάνουν από φυσικά αίτια πριν τα δύο τους χρόνια τέσσερα παιδιά από την ίδια οικογένεια ήταν «τόσο πιθανό όσο το να πετάνε τα γουρούνια».

19907748-1.jpg
Η Φόλμπιγκ κατά τη διάρκεια της δίκης της το 2003EPA/MICK TSIKAS

Ως αποδεικτικά στοιχεία είχαν παρουσιαστεί σελίδες από το προσωπικό ημερολόγιο της Φόλμπιγκ, με αποσπάσματα τα οποία μεμονωμένα ερμηνεύτηκαν ως ομολογίες ενοχής.

Ακόμη και το 2019, μια έρευνα διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία εύλογη αμφιβολία πως η Φόλμπιγκ είχε διαπράξει τα εγκλήματα. Όμως πέρυσι ξεκίνησε μια άλλη έρευνα μετά την εμφάνιση νέων επιστημονικών στοιχείων που έδιναν μια γενετική εξήγηση για το θάνατο των παιδιών.

Οι θάνατοι των τεσσάρων παιδιών

Η Κάθλιν Φόλμπιγκ ήταν μόλις 20 ετών όταν παντρεύτηκε τον Κρεγκ Φόλμπιγκ στην πόλη τους, το Νιουκάσλ της Νέας Νότιας Ουαλίας. Τον επόμενο χρόνο έμεινε έγκυος στον Κέιλεμπ, που γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1989 και έζησε μόλις 19 ημέρες.

Ένα χρόνο μετά οι Φόλμπιγκ απέκτησαν έναν ακόμη γιο, τον Πάτρικ, που πέθανε σε ηλικία 8 μηνών. Δύο χρόνια μετά, η μικρή Σάρα πέθανε σε ηλικία 10 μηνών. Και το 1999 πέθανε το τέταρτο παιδί τους, η 18 μηνών Λόρα.

Η έρευνα της αστυνομίας για τους θανάτους των παιδιών ξεκίνησε την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η Λάουρα, αλλά πέρασαν πάνω από δύο χρόνια για να συλληφθεί η Φόλμπιγκ. Μέχρι τότε ο γάμος του ζευγαριού είχε διαλυθεί και ο Κρεγκ συνεργαζόταν με τις αρχές εναντίον της.

Μετά τον θάνατο της Λόρα σε ηλικία 18 μηνών ξεκίνησαν οι έρευνες της αστυνομίας για το ενδεχόμενο δολοφονίας των παιδιώνNEW SOUTH WALES SUPREME COURT/EPA-EFE

Εκείνος ήταν που παρέδωσε στην αστυνομία το ημερολόγιο της συζύγου του, στις σελίδες του οποίου ο εισαγγελέας θεώρησε ότι καταγράφονταν οι βαθύτερες σκέψεις μιας μάνας που βασανιζόταν από ενοχές για τη δολοφονία των παιδιών της.

Αν και ο πνιγμός των παιδιών δεν μπορούσε να αποδειχθεί με τα στοιχεία από τις αυτοψίες, ελλείψει άλλης λογικής εξήγησης οι υποψίες στράφηκαν στην Κάθλιν. Στην ανακοίνωση της ποινής της, ο δικαστής Γκράχαμ Μπαρ ανέτρεξε στο προβληματικό παρελθόν της Φόλμπιγκ: ο πατέρας της είχε σκοτώσει τη μητέρα της όταν η Κάθλιν ήταν 18 μηνών, και το κορίτσι μεγάλωσε με ανάδοχη οικογένεια.

«Είναι επικίνδυνη και δεν θα πρέπει να της δοθεί ποτέ ξανά η ευθύνη της φροντίδας ενός παιδιού», είχε σημειώσει τότε ο δικαστής.

«Μια στοργική μητέρα»

Η παραπάνω καταδικαστική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη νέα έρευνα, που παρουσιάζει τη Φόλμπιγκ ως μια στοργική μητέρα που καταρρακώθηκε και αποπροσανατολίστηκε από τους διαδοχικούς θανάτους των παιδιών της.

Στη συνέντευξη τύπου για την αποφυλάκισή της, ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας, έκανε διαθέσιμη την έρευνα του συνταξιούχου δικαστή Τομ Μπάθερστ, ο οποίος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα δύο κορίτσια είχαν πεθάνει από μια γενετική μετάλλαξη γνωστή ως CALM2-G114R, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή. Ενώ οι θάνατοι των δύο γιων της προκλήθηκαν πιθανότατα από νευρογενή διαταραχή.

Ο θάνατος του Πάτρικ σε ηλικία 8 μηνών οφείλεται σε νευρογενή διαταραχήNEW SOUTH WALES SUPREME COURT/EPA-EFE

Όσον αφορά το ημερολόγιο της Φόλμπιγκ, ο Μπάθχερστ ισχυρίζεται ότι «είναι τα γραπτά μιας μάνας που θρηνεί, βρίσκεται σε κατάθλιψη και κατηγορεί τον εαυτό της για τον θάνατο των παιδιών, αλλά δεν αποτελούν παραδοχή ότι η ίδια τα δολοφόνησε ή τους προκάλεσε κακό με οποιοδήποτε τρόπο».

Άλλο αμνηστία, άλλο αθώωση

Ο πρώην σύζυγος της Φόλμπιγκ, πάντως, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει γνώμη για την ενοχή της. Όπως σημειώνει σε email που έστειλε στο CNNi ο δικηγόρος του, «η κυρία Φόλμπιγκ δεν έχει αθωωθεί για τα εγκλήματά της».

Όντως, η άνευ όρων αμνηστία που χορηγήθηκε από την κυβερνήτη, δεν αναιρεί τις καταδικαστικές αποφάσεις. Η ανατροπή τους μπορεί να επικυρωθεί επισήμως μόνο με απόφαση από το Εφετείο Ποινικών Υποθέσεων, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Εάν οι καταδίκες της ανατραπούν, τότε η Φόλμπιγκ θα μπορούσε ενδεχομένως να μηνύσει τις αρχές και να ζητήσει αποζημίωση αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κάθλιν Φόλμπιγκ σε σημερινή (6/6) φωτογραφία,μία μέρα μετά την αποφυλάκισή τηςPOOL VIA AP

Ο γενικός εισαγγελέας Μάικλ Ντέιλι αναγνωρίζει ότι μετά από 20 χρόνια πολλοί θα δυσκολευτούν να δεχθούν την αθωότητα της Φόλμπιγκ. «Κάποιοι άνθρωποι έχουν σχηματίσει τις δικές τους ισχυρές απόψεις. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να τις αλλάξω, και δεν είναι η δουλειά μου αυτή».

Αλλά πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια συμπόνοια για μια γυναίκα που έχασε τόσα πολλά.

«Έχουμε τέσσερα νεκρά μωρά. Δύο συζύγους που έχασαν ο ένας τον άλλον. Μια γυναίκα που πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή και μια οικογένεια που της πήγαν όλα κόντρα. Θα πρέπει να μην είσαι άνθρωπος για να μη νιώσεις κάτι».

Με πληροφορίες από: Kathleen Folbigg: Mother who served 20 years for killing her four babies pardoned by Hilary Whiteman, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ