ΚΟΣΜΟΣ

Σώζοντας τα ζώα στην πλημμυρισμένη Χερσώνα: Συγκλονιστικές εικόνες

Σώζοντας τα ζώα στην πλημμυρισμένη Χερσώνα: Συγκλονιστικές εικόνες
Ο κάστορας που περιπλανιέται screen grab/ video

Με βάρκες δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι απομακρύθηκαν από τις οικίες τους από την πλημμυρισμένη Χερσώνα μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα.

Η μικρή πόλη Ολέσκι, στην υπό ρωσικό έλεγχο νότια όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, έχει πλημμυρίσει σχεδόν πλήρως μετά το ρήγμα στο τεράστιο φράγμα και οι κάτοικοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα όχι μόνο να σώσουν τη ζωή τους αλλά και τα ζώα που κινδυνεύουν από την πλημμύρα.

Είναι χαρακτηριστικά τα βίντεο που ακολουθούν και δείχνουν εγκλωβισμένα και τρομαγμένα ζώα να περιμένουν τη σωτηρία τους από τους ανθρώπους.

Άλλο βίντεο αυτόπτη μάρτυρα έδειξε έναν κάστορα να περπατά σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο στη Χερσώνα της Ουκρανίας την Τρίτη.

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από οικισμούς κατά μήκος του νότιου τμήματος του ποταμού Δνείπερου της Ουκρανίας, αφού το νερό διέρρευσε από το φράγμα που κατέρρευσε στη Καχόβκα, βυθίζοντας δρόμους και σπίτια πιο κάτω στο ρεύμα.

Κύκνοι στο Παλάτι Πολιτισμού στη Καχόβκα.

Εκκενώνονται περιοχές στη Χερσώνα μετά την ανατίναξη φράγματος

Τεράστιες ποσότητες νερού ρέουν ανεξέλεγκτα στη Χερσώνα, μετά την ανατίναξη του υδροηλεκτρικού φράγματος που ανεγέρθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται νότια της Ουκρανίας. Πλέον ελέγχεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο, και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή.

Την ίδια ώρα, η ρωσική πλευρά, προειδοποιεί ότι πρέπει να εκκενωθούν περίπου 80 κοινότητες από την περιοχή.

Βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης –δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν προς το παρόν– εικονίζουν πολύ ισχυρές εκρήξεις στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, πάνω στον Δνείπερο ποταμό. Άλλα βίντεο δείχνουν τεράστιες ποσότητες νερού να βγαίνουν από τα συντρίμμια του φράγματος και σοκαρισμένους διερχόμενους.

Το φράγμα, με τριάντα μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ