ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές: Γιατί ο συνωστισμός στους Ρεπουμπλικάνους ευνοεί ξεκάθαρα τον Τραμπ

Αμερικανικές εκλογές: Γιατί ο συνωστισμός στους Ρεπουμπλικάνους ευνοεί ξεκάθαρα τον Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Alex Brandon)

Οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως «τρέχουν» όλο και πιο γρήγορα τις διαδικασίες για την επιλογή του εκλεκτού που θα τους εκπροσωπήσει στις Προεδρικές Εκλογές του 2024.

Στο κόμμα των Συντηρητικών, οι υποψηφιότητες είναι ήδη έξι και υπάρχει πληροφόρηση από τα μέσα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού που αναφέρει πως πριν βγει ο Ιούνιος υπάρχει περίπτωση οι διεκδικητές για το χρίσμα να είναι οι διπλάσιοι.

Μέχρι σήμερα ξεκάθαρα «ναι» στην πρόκληση έχουν πει, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρον Ντεσάντις, ο Μάικ Πενς, η Νίκι Χάλεϊ, o Κρίς Κρίστι και ο Τιμ Σκοτ.

Κάποιοι από αυτούς, είναι πρώην στενοί συνεργάτες του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ορισμένοι άλλοι, φιλόδοξοι διάδοχοί.

Υπάρχουν, φυσικά, και αυτοί που θα το κάνουν για την «εμπειρία».

Ο Ρον ντε Σάντις (αριστερά) και ο Ντόναλντ Τραμπ / (AP Photo/Alex Brandon, File)

Σε κάθε περίπτωση, τα πρόσωπα μπορεί να είναι πολλά και να έρχονται ακόμη περισσότερα αλλά το βασικό ερώτημα στο οποίο κανένας από όσους θέτουν ή επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, δεν απαντά είναι:

«Γιατί να ψηφίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι κάποιον άλλον εκτός από τον Τραμπ;».

Αυτό το ερώτημα μάλιστα όσο δεν απαντάται μεγαλώνει και την δημοφιλία του Πρώην Προέδρου της χώρας ειδικά μεταξύ των μελών του κόμματος αλλά και ανάμεσα στους ψηφοφόρους.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες δείχνουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει παγιώσει μία αποδοχή που ξεπερνά το 60% στο χώρο των Συντηρητικών και μία μικρότερη αλλά εξόχως σημαντική (άνω του 45%) ανάμεσα στα μέλη των Ρεπουμπλικάνων που θα κληθούν στο επερχόμενο συνέδριο να ψηφίσουν αυτόν που θα τεθεί απέναντι πιθανότατα στον Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ ερωτηθείς για τις πολλές υποψηφιότητες απάντησε ξεκάθαρα και σοβαρά χωρίς ίχνος ειρωνείας παρά τις κάκιστες σχέσεις με τον πρώην Αντιπρόεδρό του Μάικ Πένς, «όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα».

Πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν πως για τον Τραμπ επί της ουσίας δεν υπάρχει αντίπαλος ειδικά μετά την «νίκη» που φαίνεται να σημειώνει από την απαγγελία κατηγοριών στη Νέα Υόρκη και μετά.

Το μήνυμα πως εξακολουθεί να «διώκεται» για πράγματα που δεν έχει κάνει από τους Δημοκρατικούς που τον φοβούνται είναι εξόχως ισχυρό, ώστε να βρεθεί αντίπαλο δέος που θα κλονίσει την δυναμική του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα περισσότερο από ποτέ επιθυμεί και ο ίδιος περισσότερους υποψηφίους ειδικά του βεληνεκούς που εμφανίζονται, καθώς είναι ξεκάθαρο πως υπερτερεί σε κάθε κρίσιμο τομέα απέναντί τους.

Ο Κρις Κρίστι / (AP Photo/Charles Krupa)

Για τον Τραμπ η μεγάλη συμμετοχή και ο ανταγωνισμός είναι ένα πεδίο που ακόμη και για τους «ορκισμένους» εχθρούς του, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας έχει πάντα τον τρόπο να κερδίζει, αν όχι τον αγώνα, σίγουρα τις εντυπώσεις.

Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα, μοιάζει κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Τραμπ, ο οποίος θα καταφέρει από την μία μέσα από την μεγάλη συμμετοχή να βγεί ενισχυμένος στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων και από την άλλη να έχει το δικαίωμα που ελάχιστοι πολιτικοί των ΗΠΑ είχαν ποτέ, χρίσμα για τρίτη φορά.

Το εάν θα καταφέρει να πάρει την ρεβάνς από τους Δημοκρατικούς και τον Τζο Μπάιντεν είναι άγνωστο αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι μαζί τους μπορούν να είναι σίγουροι πως θα το παλέψει όσο κανείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ