ΚΟΣΜΟΣ

Καθιστική διαμαρτυρία βουλευτών στο Κογκρέσο για το θέμα της οπλοκατοχής

Καθιστική διαμαρτυρία βουλευτών στο Κογκρέσο για το θέμα της οπλοκατοχής
REUTERS/ U.S. Rep. Katherine Clark/Handout

Σε μία προσπάθεια να πιέσουν τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σχετικά με την οπλοκατοχή, μία ομάδα Δημοκρατικών πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία στην κεντρική αίθουσα των συνεδριάσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι Δημοκρατικοί με επικεφαλής τον Τζον Λιούις- που είναι γνωστός για την ιστορική συμβολή του στο κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων- "κατέλαβε" με τους συναδέλφους του την αίθουσα, απαιτώντας από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Πολ Ράιαν, να ξεκινήσει συζήτηση και να προχωρήσει στην ψήφιση μέτρων σχετικά με τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

download 1

Πηγή: REUTERS/ U.S. Rep. David Cicilline/Handout

Η κίνηση αυτή έγινε με αφορμή την απόρριψη προτάσεων επιβολής αυστηρών ελέγχων στην αγορά όπλων που είχε προτείνει η κυβέρνηση Ομπάμα τις προηγούμενες μέρες και τις οποίες καταψήφισαν τα μέλη της Γερουσίας.

«Μερικές φορές πρέπει να κάνεις κάτι έξω από τα συνηθισμένα. Μερικές φορές πρέπει να κάνεις κινήσεις που ίσως σε βγάλουν από το αδιέξοδο. Μείναμε σιωπηλοί για πολύ καιρό», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Τζον Λιούις ενώπιον περίπου τριάντα συναδέλφων του που τον συντρόφευσαν στο δάπεδο της αίθουσας.

download 2

Πηγή: REUTERS/ U.S. Rep. David Cicilline/Handout

«Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις κάτι, όταν πρέπει να κάνεις λίγη φασαρία, όταν πρέπει να κινηθείς. Αυτή η στιγμή έφτασε. Τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε κάτι. Η στιγμή να δράσουμε είναι τώρα. Δε θα σιωπήσουμε πια. Αφήστε μας να ψηφίσουμε. Ήρθαμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Ο αμερικανικός λαός απαιτεί δράση», τόνισε συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

download 3

Πηγή: REUTERS/ U.S. Rep. David Cicilline/Handout

Μάλιστα, ο Λιούς απέστειλε επιστολή στον Πολ Ράιαν αναφέροντας πως «έπειτα από τη χειρότερη επίθεση στη ιστορία μας, η χώρα δε μπορεί να περιμένει ενώ το Κογκρέσο εξακολουθεί να παραλύει από την πολιτική σας».

Οι διαμαρτυρόμενοι βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στην αίθουσα «όσο χρειαστεί», ενώ ο βουλευτής Σκοτ Πίτερς έγραψε στο Twitter ότι «μετά τη χειρότερη μαζική δολοφονία στην ιστορία των ΗΠΑ, το Κογκρέσο αρνείται να δράσει. Θα μείνουμε εδώ μέχρι αυτό να αλλάξει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ