ΚΟΣΜΟΣ

Την Κίνα αναμένεται να επισκεφθεί ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Την Κίνα αναμένεται να επισκεφθεί ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ενδέχεται να προγραμματίσει εκ νέου επίσκεψη στην Κίνα μετά την ακύρωση της τελευταίας που προγραμματιζόταν να κάνει τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε πως δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Οι δυο δυνάμεις προσπαθούν εκ νέου να αμβλύνουν τις εντάσεις που κλιμάκωσε τον Φεβρουάριο η παρουσία ενός κινεζικού αερόστατου σε μεγάλο ύψος στον αμερικανικό εναέριο χώρο, πράγμα που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό και έστειλε μαχητικό F-22 να το καταρρίψει.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ακυρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην Κίνα.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, ανέφερε την Τρίτη (6/6) πως στις πρόσφατες συνομιλίες με το Πεκίνο, με την ευκαιρία επίσκεψης αμερικανών αξιωματούχων, συζητήθηκαν «πιθανές προσεχείς επισκέψεις», χαρακτηρίζοντας τις επαφές «πολύ χρήσιμες».

«Νομίζω ότι θα μας δείτε να μιλάμε για μελλοντικές επισκέψεις εκεί στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο κ. Κέρμπι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στην αμερικανική προεδρία.

Ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ότι ο Ντάνιελ Κρίτενμπρικ, υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για την ανατολική Ασία, μαζί με την Σάρα Μπέραν, σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις κινεζικές και τις ταϊβανέζικες υποθέσεις, είχαν «ειλικρινείς και παραγωγικές» συνομιλίες στην επίσκεψή της στους Κίνα.

Για το θέμα του κ. Μπλίνκεν είπε πως «αδημονούμε να αναπρογραμματίσουμε την επίσκεψη μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

«Η γνώμη μας είναι πως δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από τις συναντήσεις και τις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο, είτε γίνονται στην Ουάσιγκτον είτε στο Πεκίνο, για να σημειώνεται πρόοδος», τόνισε ο κ. Πατέλ σε δημοσιογράφους.

Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα δεν σταματά να κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια για πλειάδα θεμάτων, όπως για παράδειγμα το εμπόριο, την ασφάλεια και την Ταϊβάν.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κάποια πεδία κατά τη Σύνοδο των G20 τον περασμένο Νοέμβριο στο Μπαλί. Όμως το συμβάν με το αερόστατο επιδείνωσε τις μεταξύ τους σχέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ