ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη WSJ: Ευρύ δίκτυο παιδόφιλων συνδέει και προωθεί το Instagram

Αποκάλυψη WSJ: Ευρύ δίκτυο παιδόφιλων συνδέει και προωθεί το Instagram
AP Photo/Michael Dwyer, file

Το Instagram, η δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που ανήκει στον τεχνολογικό κολοσσό Meta Platforms (στον οποίο ανήκουν, επίσης, το Facebook και το Whatsapp), φέρεται να βοηθά στη σύνδεση και προώθηση ενός τεράστιου δικτύου λογαριασμών παιδόφιλων, υποστηρίζει αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Την ώρα που η Meta μάχεται για να αποδείξει ότι βελτιώνει τους εσωτερικούς ελέγχους για αποτροπή του παράνομου περιεχομένου στο Instagram, η συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζει ότι τα συστήματα για την ενίσχυση των κοινοτήτων ουσιαστικά καθοδηγούν τους χρήστες σε περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας.

Αυτό προέκυψε από έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας μαζί με ερευνητές των Πανεπιστημίων του Στάνφορντ και της Μασαχουσέτης Amherst.

Συγκεκριμένα, οι αλγόριθμοι του Instagram προωθούν το συγκεκριμένο δίκτυο που μοιράζεται υλικό παιδικής πορνογραφίας και κακοποίησης. Διαπιστώθηκε ότι στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης διαφημίζονται λογαριασμοί που χρησιμοποιούν κραυγαλέα hashtags, όπως «σεξ πριν την εφηβεία». Αυτοί οι λογαριασμοί προσφέρουν «μενού» στους χρήστες για να αγοράσουν ή να παραγγείλουν υλικό, ανάμεσα τους βίντεο και φωτογραφίες με αυτοτραυματισμούς και κτηνωδίες.

Στη συνέχεια οι ερευνητές δημιούργησαν έναν δοκιμαστικό λογαριασμό και παρακολούθησαν το περιεχόμενο που μοιράζεται σε αυτά τα δίκτυα. Αμέσως το Instagram τους πρότεινε και άλλους παρόμοιους λογαριασμούς για να τους ακολουθήσουν. «Ακολουθώντας μόνο μία χούφτα από αυτές τις προτάσεις ήταν αρκετό για πλημμυρίσει ο δοκιμαστικός λογαριασμός με περιεχόμενο που προσδίδει σεξουαλικά χαρακτηριστικά σε παιδιά».

Επιπλέον φάνηκε στην έρευνα ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης καθώς το Instagram συχνά αγνοεί ή απορρίπτει αναφορές από χρήστες για υλικό παιδικής κακοποίησης. Για παράδειγμα υπήρχε «διαφήμιση» σε λογαριασμό παιδόφιλου για υλικό που έγραφε: «Αυτός ο έφηβος είναι έτοιμος για εσάς, ανώμαλοι».

Αρκετοί χρήστες που προειδοποιούν το Instagram για τέτοιο υλικό καταλήγουν να πάρουν την απάντηση του μέσου: «Εξαιτίας του μεγάλου όγκου των αναφορών που λαμβάνουμε, η ομάδα μας δεν είναι σε θέση να ελέγξει αυτή την ανάρτηση».

Η έρευνα εντόπισε 128 λογαριασμούς που προσφέρονταν να πουλήσουν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο Twitter. Ο τριπλάσιος αριθμός εντοπίστηκε στο Intagram, ενώ φαίνεται ότι το περιεχόμενο αυτό δεν φαίνεται να αυξάνεται στο TikTok.

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά το δημοσίευμα, η ιδιοκτήτρια εταιρία του Instagram, Meta απάντησε ότι συγκροτεί μία «εσωτερική ομάδα κρούσης» που θα αντιμετωπίσει τα θέματα που αναδείχθηκαν.

«Το γεγονός ότι μία ομάδα τριών ακαδημαϊκών με περιορισμένη πρόσβαση μπόρεσαν να βρουν ένα τόσο τεράστιο δίκτυο θα πρέπει να σημάνει συναγερμό στην Meta. Ελπίζω η εταιρεία να επανεπενδύσει στους ανθρώπους - ερευνητές», τόνισε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για το Ίντερνετ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Άλεξ Στάμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ