ΔΙΕΘΝΗ

Νέος γύρος 10.000 απολύσεων στη Meta: Η ανακοίνωση Ζάκερμπεργκ

Νέος γύρος 10.000 απολύσεων στη Meta: Η ανακοίνωση Ζάκερμπεργκ
Ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας θα πραγματοποιηθούν «τους επόμενους δύο μήνες» AP Photo / Eric Risberg

Η μητρική Meta του Facebook σχεδιάζει να απολύσει άλλους 10.000 εργαζομένους, σηματοδοτώντας τον δεύτερο γύρο σημαντικών περικοπών θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε ο τεχνολογικός κολοσσός μέσα σε τέσσερις μήνες.

Οι τελευταίες απολύσεις, που ανακοινώθηκαν σήμερα Τρίτη (14/3), έρχονται μετά την ανακοίνωση της Meta τον Νοέμβριο ότι περικόπτει 11.000 θέσεις εργασίας (περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού της) στον μεγαλύτερο γύρο περικοπών στην ιστορία της εταιρείας.

Σε ανάρτηση στο Facebook την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας θα πραγματοποιηθούν «τους επόμενους δύο μήνες».

«Αναμένουμε να ανακοινώσουμε αναδιαρθρώσεις και απολύσεις στους τεχνολογικούς ομίλους μας στα τέλη Απριλίου και στη συνέχεια στους επιχειρηματικούς μας ομίλους στα τέλη Μαΐου», έγραψε. Σε έναν «μικρό αριθμό περιπτώσεων, μπορεί να χρειαστεί μέχρι το τέλος του έτους για να ολοκληρωθούν αυτές οι αλλαγές».

«Συνολικά, αναμένουμε να μειώσουμε το μέγεθος της ομάδας μας κατά περίπου 10.000 άτομα και να κλείσουμε περίπου 5.000 επιπλέον ανοιχτές θέσεις για τις οποίες δεν έχουμε ακόμη προβεί σε προσλήψεις», έγραψε ο Ζάκερμπεργκ.

Η Meta από τον Σεπτέμβριο του 2022, είχε αναφέρει ότι απασχολεί 87.314 εργαζόμενους. Με τις 11.000 περικοπές θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο και τις 10.000 που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ο αριθμός των εργαζομένων της Meta θα μειωθεί σε περίπου 66.000.

Να σημειωθεί ότι με την ανακοίνωση των περικοπών οι μετοχές της Meta σημείωσαν άνοδο άνω του 4%.

Η «μητέρα» των Facebook, WhatsApp και Instagram, Meta Platforms, σχεδιάζει ένα νέο γύρο απολύσεων που θα επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης του κόσμου θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις θέσεις εργασίας μετά από μια μείωση 13% στην οποία προχώρησε τον Νοέμβριο. Στον τελευταίο γύρο περικοπών 11.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Ακόμη προχωρά σε αλλαγή του οργανογράμματος της προσφέροντας προγράμματα εθελούσιας εξόδου σε στελέχη ή ακόμη και ολόκληρα τμήματα που θεωρούνται μη αναγκαία για την λειτουργία της εταιρείας.

Ο επερχόμενος γύρος απολύσεων αφορούν στην επίτευξη των χρηματοοικονομικών στόχων της εταιρείας και είναι ανεξάρτητος από την αναδιάρθρωση, σύμφωνα με τις πηγές, ενώ ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει χαρακτηρίσει το 2023, ως «έτος αποδοτικότητας» για τη Meta.

Μάλιστα, η Meta, η οποία έχει δει την ανάπτυξη των διαφημιστικών της εσόδων να κατεβάζει ταχύτητα και έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας metaverse, φαίνεται να έχει ζητήσει εδώ και καιρό από τους διευθυντές τμημάτων και αντιπροέδρους της να φτιάξουν λίστες με υπαλλήλους που θα μπορούσαν να απομακρυνθούν, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Ο «χορός» των απολύσεων

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Layoffs.fyi, ο οποίος καταγράφει τις χαμένες θέσεις εργασίας, η Meta βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων της κατάταξης με τις περισσότερες απολύσεις από τον Ιανουάριο της προηγούμενης χρονιάς. Με τον χώρο της τεχνολογίας στις ΗΠΑ φαίνεται να πρωταγωνιστεί στις απολύσεις.

Ωστόσο, δεν είναι η μόνη, καθώς οι απολύσεις που έχουν καταγραφεί από την αρχή του 2023 φτάνουν ήδη το 76,75% των απολύσεων που σημειώθηκαν στο σύνολο του 2022, με τους αναλυτές να τονίζουν πως οι εταιρείες ετοιμάζονται για την οικονομική επιβράδυνση μειώνοντας το υπάρχον εργατικό δυναμικό και περιορίζοντας τις προσλήψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ