ΚΟΣΜΟΣ

Δεν κινδυνεύει μόνο η Ουκρανία από την κατάρρευση του φράγματος στη Νόβα Καρκχόβα

Δεν κινδυνεύει μόνο η Ουκρανία από την κατάρρευση του φράγματος στη Νόβα Καρκχόβα
Δορυφορική εικόνα από το Planet Labs PBC δείχνει την έκταση της ζημιάς στο φράγμα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία Planet Labs PBC via AP

Ελάχιστες ώρες έχουν περάσει από την στιγμή που το τεράστιο φράγμα και ο υδροηλεκτρικός σταθμός στη Νόβα Καρκχόβα μετατράπηκε σε άμορφη μάζα.

Οι συνέπειες της κατάρρευσης του φράγματος είναι άμεσα ορατές σε ολόκληρη την περιοχή νοτίως του σημείου όπου από τα πρώτα λεπτά της καταστροφής εκατομμύρια τόνοι νερού παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Δεκάδες μικρά νησιά εντός του ποταμού Δνείπερου καλύφθηκαν από νερό ενώ νοτιότερα περισσότεροι από 80 οικισμοί γύρω από την Χερσώνα έχουν κυριολεκτικά μετατραπεί σε τμήμα του ποταμού.

Στις άμεσες συνέπειες συγκαταλέγονται και οι μαζικές εκκενώσεις από την Ουκρανική, δυτική όχθη του Δνείπερου χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι παρά το ότι επιβίωσαν της ολιγόμηνης ρωσικής κατοχής, των σφοδρών βομβαρδισμών και χάρηκαν με την ψυχή τους την απελευθέρωσή τους από τις Ουκρανικές δυνάμεις σήμερα καλούνται να φύγουν από το σημείο για να μην πνιγούν.

Εχθές σε μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για οικολογική καταστροφή ίσως και μεγαλύτερη από αυτή που είχε προκαλέσει το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ στα τέλη της δεκαετίας του 80.

Η συγκεκριμένη καταστροφή για κάποιους ειδικούς είναι μία απλή εικασία του Ουκρανού Προέδρου που θέλει να ρίξει την ευθύνη στην Μόσχα αλλά για μεγάλη μερίδα επιστημόνων κάθε άλλο παρά υπερβολή είναι όσα ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Οι τόνοι χημικών και οι επιπλέουσες νάρκες

Αυτή την στιγμή κάτω από τα νερά του Δνείπερου στο σημείο στο οποίο μέχρι προχθές υπήρχε ο υδροηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ενέργειας και το φράγμα υπάρχει η τουρμπίνα του συγκεκριμένου εργοστασίου στην οποία είναι εμποτισμένοι χιλιάδες τόνοι πετροχημικών.

Τα συγκεκριμένα χημικά ήταν απολύτως απαραίτητα για την λίπανση και την ομαλή λειτουργία της τουρμπίνας και αυτή την στιγμή είναι βέβαιο πως χύνονται ανεξέλεγκτα στον Δνείπερο. Τα ορμητικά νερά του μεγάλου ποταμού που διατρέχει την Ουκρανία καταλήγουν στην Μαύρη Θάλασσα και μαζί τους συμπαρασέρνουν και τα συγκεκριμένα επικίνδυνα για τον άνθρωπο αλλά και τα οικοσυστήματα χημικά. Οι Ουκρανικές αρχές σημειώνουν πως αργά ή γρήγορα, Ρουμανία, Πολωνία και Βουλγαρία θα επηρεαστούν από την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ακόμη μία εξόχως σοβαρή απειλή αυτή την στιγμή στο σημείο εξαιτίας της καταστροφής του φράγματος είναι και οι επιπλέουσες νάρκες… Το σημείο έχει ναρκοθετεί σε πολύ μεγάλο βαθμό κυρίως από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες μόλις κατέλαβαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής την Χερσώνα φρόντισαν να οχυρώσουν με αυτό τον τρόπο τις θέσεις τους.

Αυτόπτες μάρτυρες – κάτοικοι αλλά και επίσημα το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας αναφέρουν πως εκατοντάδες νάρκες έχουν καταμετρηθεί να επιπλέουν στα νερά του Δνείπερου που ορμητικά τις μεταφέρουν προς την Μαύρη θάλασσα.

Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν πως είναι αδύνατο αυτή την στιγμή τόσο να περιοριστεί η ροή των υδάτων λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο σημείο με Ουκρανούς και Ρώσους να χωρίζει το ποτάμι και σε δεύτερο χρόνο είναι αδύνατο να ελεγχθεί εάν τελικώς επικίνδυνο στρατιωτικό υλικό θα φτάσει με την ροή του νερού σε τρίτες χώρες.

Σημειώνεται πως πριν από μερικούς μήνες στα στενά του Βοσπόρου είχαν βρεθεί δύο ρωσικές νάρκες τις οποίες είχαν παρασύρει τα ρεύματα στην Μαύρη θάλασσα κατά την πρώτη φάση του ναυτικού αποκλεισμού των ουκρανικών παραθαλάσσιων περιοχών από τον ρωσικό στόλο. Κανένας δεν μπορεί και πάλι σήμερα να εγγυηθεί πώς κάτι αντίστοιχο δεν θα συμβεί με τις νάρκες που φεύγουν επιπλέοντας από την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ