ΚΟΣΜΟΣ

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες - Εκκενώνονται χωριά

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες - Εκκενώνονται χωριά
Το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες AP Photo/John Michael Magdasoc

Εντολή να εκκενωθούν οι περιοχές στην επαρχία Αλπάι, που βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα, έδωσε η κυβέρνηση της χώρας την Πέμπτη (8/6).

Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας της χώρας (Phivolcs) προειδοποίησε πως υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί κάποια επικίνδυνη ηφαιστειακή έκρηξη την επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Η εκκένωση αφορά πάνω από 10.500 κατοίκους που βρίσκονται σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων από το ηφαίστειο, ενώ αν η δραστηριότητα αυξηθεί, πιθανόν να διαταχθεί η εκκένωση περισσότερων οικισμών σε μεγαλύτερη ακτίνα.

Ήδη σε τρεις περιπτώσεις έχουν εκτοξευτεί από το ηφαίστειο σημαντικές ποσότητες τέφρας, καπνού και λάβας, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από δεκάδες σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το ηφαίστειο Μαγιόν, σε υψόμετρο 2.462 μέτρων, αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες στην περιοχή λόγω της σχεδόν τέλειας κωνικής του μορφής.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 24 πιο ενεργά ηφαίστεια των Φιλιππίνων, έχοντας εκραγεί πάνω από 50 φορές τους τελευταίους τέσσερις αιώνες. Η πιο καταστροφική του έκρηξη προκλήθηκε το 1841, όταν η λάβα σκέπασε ένα ολόκληρο χωριό και σκότωσε 1.200 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ