ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Ενώθηκαν με τις οικογένειές τους τα παιδιά που επέζησαν στη ζούγκλα του Αμαζονίου

Κολομβία: Ενώθηκαν με τις οικογένειές τους τα παιδιά που επέζησαν στη ζούγκλα του Αμαζονίου
(Colombia's Armed Force Press Office via AP)

Τα τέσσερα παιδιά που επέζησαν επί βδομάδες μόνα τους στη ζούγκλα του Αμαζονίου της Κολομβίας, ενώθηκαν ξανά με συγγενείς καθώς αναρρώνουν στο νοσοκομείο.

Τα αδέρφια, ηλικίας 13, εννέα, πέντε και ενός έτους, είναι «πολύ αδύναμα» αλλά «ευτυχισμένα που βλέπουν την οικογένειά τους», είπε ο παππούς τους, Φιντένσιο Βαλένθια σύμφωνα με το BBC.

Μιλούν λίγο και δύο από αυτούς έχουν αρχίσει να παίζουν, λένε οι υπεύθυνοι.

Τα τέσσερα παιδιά βρέθηκαν την Παρασκευή μετά από περισσότερο από ένα μήνα αναζήτησης από τον στρατό και τους ντόπιους.

Χάθηκαν μετά τη συντριβή του αεροπλάνου στο οποίο επέβαιναν την 1η Μαΐου. Στη συντριβή σκοτώθηκαν η μητέρα τους και οι δύο πιλότοι.

Οι διασώστες τους εντόπισαν αφού εντόπισαν σημάδια στη ζούγκλα, όπως ίχνη και φρούτα που είχαν δαγκωθεί.

Δύο από τα παιδιά, το μωρό ενός έτους και το πεντάχρονο, πέρασαν τα γενέθλιά τους στη ζούγκλα, καθώς η μεγαλύτερη Λέσλι, 13 ετών, τα καθοδηγούσε στη δοκιμασία.

Επέζησαν τρώγοντας αλεύρι που βρήκαν στα συντρίμμια του αεροπλάνου και μετά σπόρους, είπε ο κ. Βαλένθια.

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Ιβάν Βελάσκεθ, ο οποίος τους επισκέφτηκε στο νοσοκομείο μαζί με τον Πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο το Σάββατο, επαίνεσε τη Λέσλι για τη φροντίδα των μικρότερων αδερφών της.

Τα παιδιά βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας σύμφωνα με τις ιατρικές αναφορές.

Ο στρατιωτικός γιατρός Κάρλος Ρίνκον είπε ότι έχουν «διατροφικές ελλείψεις», αλλά είχαν επιβιώσει μόνο με «μερικούς τραυματισμούς μαλακών ιστών, δαγκώματα και δερματικές βλάβες».

Δεν μπορούν ακόμη να φάνε, είπε και πρόσθεσε: «Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία ενσωμάτωσης τροφής όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία των κλινικών εξετάσεων που θα γίνουν σήμερα. Εάν τα πράγματα πάνε καλά, πιστεύουμε ότι θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για δύο με τρεις εβδομάδες».

Τα παιδιά ανήκουν στην ομάδα των ιθαγενών Huitoto. Ο στρατηγός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ηγήθηκε της επιχείρησης έρευνας, απέδωσε πιστώσεις στους ιθαγενείς που προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν την προσπάθεια διάσωσης.

«Βρήκαμε τα παιδιά: θαύμα, θαύμα, θαύμα!», είπε στους δημοσιογράφους.

Ορισμένοι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν στη ζούγκλα έναν σκύλο διάσωσης, έναν Βελγικό Ποιμενικό, που χάθηκε κατά τη διάρκεια της αναζήτησης για τα παιδιά.

Η γιαγιά των παιδιών, Φατίμα Βαλένθια, είπε μετά τη διάσωσή τους: «Είμαι πολύ ευγνώμων, αλλά και στη μητέρα γη, που αφέθηκαν ελεύθεροι».

Είπε ότι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα αδέρφια είχε συνηθίσει να φροντίζει τα άλλα τρία όταν η μητέρα τους ήταν στη δουλειά και ότι αυτό τους βοήθησε να επιβιώσουν στη ζούγκλα.

«Τους έδωσε αλεύρι και ψωμί μανιόκας, οποιοδήποτε φρούτο στον θάμνο, ξέρουν τι πρέπει να καταναλώνουν», είπε η κυρία Βαλένθια σε πλάνα που εξασφάλισε το EVN.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ