ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σταθερές οι δεξαμενές ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο, δήλωσε ο υπ. Περιβάλλοντος

Ουκρανία: Σταθερές οι δεξαμενές ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο, δήλωσε ο υπ. Περιβάλλοντος
(AP Photo)

Ο ουκρανικός ταμιευτήρας Καχόβκα έχει χάσει περίπου τα τρία τέταρτα από τον όγκο του νερού του από τότε που καταστράφηκε το φράγμα αλλά οι δεξαμενές ψύξης στο κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι σταθερές και με αρκετά υψηλή στάθμη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα στη νότια Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφικές πλημμύρες. Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την καταστροφή.

Το πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, τελεί υπό ρωσική κατοχή και βρίσκεται προς τα βόρεια, στις όχθες του ταμιευτήρα. Έχει τις δικές του δεξαμενές για να ψύχονται οι αντιδραστήρες, παρόλο που δεν παράγουν ενέργεια.

«Αναφορικά με την ενεργειακή μονάδα, το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή της μονάδας είναι σταθερό και επαρκεί για να καλύψει της ανάγκες του εργοστασίου. Η κατάσταση είναι τώρα υπό έλεγχο», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Ουκρανός υπουργός Περιβάλλοντος Ρουσλάν Στριλετς.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται να επισκεφθεί τη μονάδα αυτή την εβδομάδα.

Την Κυριακή (11/6) δήλωσε ότι η ΙΑΕΑ χρειάζεται πρόσβαση για να ελέγξει σημαντικές αποκλίσεις στις μετρήσεις στη στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ