ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Ιθαγενείς άφησαν δυο δεξαμενόπλοια και τα πληρώματά τους που κρατούσαν αιχμάλωτους

Περού: Ιθαγενείς άφησαν δυο δεξαμενόπλοια και τα πληρώματά τους που κρατούσαν αιχμάλωτους
Ιθαγενείς στον Αμαζόνιο AP/Franklin Briceno

Ιθαγενείς διαδηλωτές στο τμήμα του Αμαζονίου που βρίσκεται στο Περού άφησαν να φύγουν δυο δεξαμενόπλοια και τα πληρώματά τους, που είχαν αιχμαλωτίσει την περασμένη εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η διαμαρτυρία, αφορούσε τις αλλαγές σε αναπτυξιακό ταμείο, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα σκάφη, την PetroTal, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Δευτέρα.

Η μεταφορά φορτίων μέσω του δικτύου των ποταμών στην περιοχή ξανάρχισε νωρίτερα χθες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι αυτόχθονες κρατούσαν τα πλοία από την περασμένη Τρίτη. Το ένα από τα δύο μετέφερε 40.000 βαρέλια αργού πετρελαίου.

Η απελευθέρωσή τους έγινε το Σάββατο, έπειτα από συνάντηση ανάμεσα σε ηγέτες των ιθαγενών και αντιπροσώπους των τοπικών αρχών, πάντα σύμφωνα με την πηγή του Ρόιτερς.

«Τα δεκατέσσερα μέλη των πληρωμάτων και τα δύο πλοία είναι σώα», διαβεβαίωσε.

Τα δυο σκάφη –το ένα υπό σημαία Βραζιλίας, το άλλο υπό σημαία Περού– κινούνταν στον Αμαζόνιο προς τη Βραζιλία από εγκατάσταση της PetroTal στη Λορέτο, αραιοκατοικημένη περιοχή, όταν τα σταμάτησαν οι αυτόχθονες.

Η Ένωση Αυτοχθόνων για την Ανάπτυξη και την Προστασία του Μπάχο Πουινάουα (AIDECOBAP) έκλεισε συμφωνία με τον περιφερειάρχη της Λορέτο την Παρασκευή, ανέφερε το Σάββατο η PetroTal, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη παραγωγή αργού στο Περού. Όμως η εταιρεία κατήγγειλε πως αποκλείστηκε από τις διαπραγματεύσεις και ότι απορρίπτει όσα συμφωνήθηκαν, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια πολιτικοποίησης των συνομιλιών».

Η τοπική κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει συμφωνία που είχε κλειστεί στο παρελθόν με κοινότητες αυτοχθόνων στην περιοχή και προέβλεπε τη δημιουργία αναπτυξιακού ταμείου, με χρηματοδότηση από τα κέρδη της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου.

Η PetroTal φέρεται να διέθετε το 2,5% των κερδών από την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών της περιοχής στις κοινότητες.

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι ούτε της AIDECOBAP, ούτε των αρχών στη Λορέτο για να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Η πετρελαϊκή εταιρεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη τους τελευταίους μήνες με διαδηλώσεις και ταραχές καθώς αυτόχθονες ζητούν μεγαλύτερα οφέλη από την αξιοποίηση των πετρελαιοπηγών και καταγγέλλουν την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Εξάλλου τον Μάρτιο, αυτόχθονες που κατήγγειλαν τη ζημιά στο περιβάλλον που προκαλεί στα εδάφη τους η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petroperú κατέλαβαν πετρελαϊκή πλατφόρμα στο περουβιανό τμήμα του Αμαζονίου.

Τον Νοέμβριο, στην περιφέρεια Λορέτο αυτόχθονες απέκλεισαν ποταμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαρροή τεράστιας ποσότητας –2.500 τόνων– αργού εξαιτίας τρύπας σε αγωγό πετρελαίου. Μεταξύ άλλων, πήραν ομήρους ξένους και περουβιανούς τουρίστες οι οποίοι περιηγούνταν με πλοίο στην περιοχή.

Το Περού επλήγη από σειρά διαρροών πετρελαίου στα νερά τα τελευταία χρόνια, που προκάλεσαν το κλείσιμο παραλιών και τουριστικών επιχειρήσεων και στέρησαν από κατοίκους, ειδικά αλιείς, το βιος τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ