ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πριγκόζιν «δεν είναι βέβαιος» ότι οι δυνάμεις της Wagner θα παραμείνουν στην Ουκρανία

Ο Πριγκόζιν «δεν είναι βέβαιος» ότι οι δυνάμεις της Wagner θα παραμείνουν στην Ουκρανία
Στρατιώτες της ομάδας Wagner ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αρχηγός της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε ότι «δεν είναι βέβαιος» ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν στην Ουκρανία μετά την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία έπειτα από πολύμηνες μάχες.

Οι μισθοφόροι της Wagner «δραστηριοπούνται» στην Αφρική και την Μέση Ανατολή και έχουν ενεργά συμβόλαια στις ζώνες αυτές.

Χθες Δευτέρα 12/06, ο Πριγκόζιν είχε δηλώσει ότι οι μισθοφόροι του δεν πρόκειται να υπογράψουν κανένα συμβόλαιο με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι όλες οι μισθοφορικές οργανώσεις θα πρέπει να υπογράψουν συμβόλαια με το υπουργείο μέχρι την 1η Ιουλίου, με στόχο, σύμφωνα με την Μόσχα, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ρωσικού στρατού.

Αν και το υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε την Wagner στην ανακοίνωσή του, τα ρωσικά μέσα θεωρούν ότι πρόκειται για απόπειρα του Σεργκέι Σοϊγκού να θέσει υπό τον έλεγχό του την μισθοφορική οργάνωση.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επιτίθεται συστηματικά κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και του Σοϊγκού προσωπικά για ανικανότητα και προδοσία στην διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι η Wagner έχει ενταχθεί στο συνολικό σύστημα και υποτάσσεται πλήρως στα συμφέροντα της Ρωσίας, αλλά η πολύ αποτελεσματική διοικητική δομή της θα πληγεί αν τεθεί από τις διαταγές του Σοϊγκού.

«Ο Σοϊγκού δεν είναι σε θέση να διαχειρισθεί στρατιωτικές δυνάμεις», είπε ο Πριγκόζιν προσθέτοντας ότι η Wagner συντονίζει την δράση της στην Ουκρανία με τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, τον «στρατηγό Αρμαγεδόνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ