ΚΟΣΜΟΣ

Διάσωση στην Κολομβία: «Τα παιδιά κρύβονταν επειδή φοβούνταν ότι θα τα μαλώσουν»

Διάσωση στην Κολομβία: «Τα παιδιά κρύβονταν επειδή φοβούνταν ότι θα τα μαλώσουν»
O παππούς των τεσσάρων παιδιών μιλά σε δημοσιογράφους AP Photo/Ivan Valencia

Ολόκληρος ο πλανήτης συνεχίζεται να υποκλίνεται στην 13χρονη από την Κολομβία, χαρακτηρίζοντας τη ηρωίδα, καθώς κράτησε ζωντανά τα τρία αδέλφια της για 40 μέρες στη ζούγκλα μετά τη συντριβή του αεροπλάνου στο οποίο επέβαιναν.  

Ο παππούς των παιδιών Narciso Mucutuy όπως αναφέρει το CNNi περιέγραψε λεπτομερώς για το πώς η 13χρονη Lesly Jacobombaire Mucutuy φρόντιζε τα μικρότερα αδέρφια της όλο αυτό το διάστημα.

Η μαρτυρία του παππού μοιράστηκε στο διαδίκτυο το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας.

«Όταν κοίταξε και είδε ότι η μητέρα της ήταν νεκρή, είδε τα πόδια της μικρότερης αδελφής της και τα έβγαλε έξω», είπε. «Η μικρή επέζησε χάρη στη μεγαλύτερη αδελφή της που την τάιζε σιγά – σιγά από το μπιμπερό μέχρι που τελείωσε», τόνισε, προσθέτοντας ότι έδωσε επίσης νερό στο μωρό.

Τα παιδιά έτρωγαν φαρίνα – ένα χοντρό αλεύρι μανιόκας που χρησιμοποιείται συνήθως από τις φυλές των ιθαγενών στην περιοχή του Αμαζονίου, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο.

Οι δεξιότητες επιβίωσης των παιδιών οφείλονται στη γηγενή κληρονομιά τους. Αρχικά τα παιδιά έμειναν κοντά στο σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία αλλά όταν είδαν ότι δεν έρχεται κανείς άφησαν πίσω προσωπικά αντικείμενα ως στοιχεία ελπίζοντας ότι θα τους βρει κάποιος.

«Όταν δεν μπορούσαν να προχωρήσουν παραπέρα σταμάτησαν και περίμεναν για ένα θαύμα που τελικά έγινε», προσθέτει ο παππούς των παιδιών.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι η αποκάλυψη ότι όταν «τα παιδιά έβλεπαν ελικόπτερα ή στρατιώτες κρυβόντουσαν επειδή πίστευαν ότι θα τους τιμωρήσουν».

Κάποια στιγμή τα παιδιά συνάντησαν τον Ουίλσον ένα σκυλί που συμμετείχε στην προσπάθειά εντοπισμού τους, έγιναν φίλοι και τους συνόδευε σε αρκετές περιπτώσεις.

Τα ίχνη του Γουίλσον βελγικού ποιμενικού χάθηκαν στις 18 Μαϊου. Τώρα ο Κολομβιανός στρατός συνεχίζει τις προσπάθειες εντοπισμού του, καθώς όπως λένε δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω.

Τα τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στη Μπογκοτά.

Amazon plane crash: Oldest sister praised for ‘heroic role’, search continues for missing rescue dog Wilson

By Stefano Pozzebon, Ruba Alhenawi, Maria Plaza and Heather Chen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ