ΚΟΣΜΟΣ

Διάσωση παιδιών στη ζούγκλα: Τι έτρωγαν τα τέσσερα αδέλφια για να επιβιώσουν

Διάσωση παιδιών στη ζούγκλα: Τι έτρωγαν τα τέσσερα αδέλφια για να επιβιώσουν
Τα παιδιά δέχονται τις πρώτες φροντίδες λίγη ώρα αφότου εντοπίστηκαν από τους διασώστες (Colombia's Armed Force Press Office via AP)

Πώς κατάφεραν να επιβιώσουν τέσσερα παιδιά -το μικρότερο μόλις ενός έτους- μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου για πάνω από ένα μήνα;

Και τι έτρωγαν; Αλεύρι τοπιόκας και καρπούς της ζούγκλας, απαντούν αξιωματούχοι από την Κολομβία, οι οποίοι μαθαίνουν σιγά – σιγά περισσότερες πληροφορίες για το πώς τα παιδιά επέζησαν της τρομερής αυτής εμπειρίας.

«Τα παιδιά έφαγαν τρία κιλά αλεύρι» είπε ο εκπρόσωπος του στρατού Pedro Arnulfo Sanchez Suárez, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα είδος τροφής ιδιαίτερα θρεπτικό και δημοφιλές ανάμεσα στις φυλές ιθαγενών.

«Μέρες μετά από τη συντριβή του αεροσκάφους, έτρωγαν το αλεύρι που είχαν μαζί τους μέχρι που αυτό τελείωσε και αποφάσισαν να αναζητήσουν ένα μέρος όπου θα μπορούσαν να επιβιώσουν» συμπλήρωσε ο ίδιος, λέγοντας παράλληλα πως όταν εντοπίστηκαν τα παιδιά ήταν υποσιτισμένα αλλά είχαν τις αισθήσεις τους.

Τα παιδιά προέρχονται από φυλή αυτοχθόνων -κάτι που τους βοήθησε να επιβιώσουν στη ζούγκλα.

Και αυτό γιατί αφενός είχαν ανοσία σε ορισμένες νόσους της ζούγκλας και αφετέρου γιατί γνώριζαν τι μπορούν να φάνε και τι πρέπει να αποφύγουν.

Ήξεραν, επίσης, ότι έπρεπε να βρουν νερό για να ζήσουν -κάτι που δεν θα κατάφερναν εάν δεν ήξεραν πώς να κινηθούν μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Τα τέσσερα παιδιά -13, 9, 4 και ενός έτους- νοσηλεύονται τώρα σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά.

Οι γιατροί αναφέρουν πως είναι αφυδατωμένα και δεν μπορούν ακόμη «να φάνε φαγητό» αλλά οι ζωές τους δεν κινδυνεύουν.

«Πρέπει τώρα να σταθεροποιηθεί η υγεία τους» είπε ο Ιβάν Γκόμες, υπουργός Άμυνας της Κολομβίας.

Η μητέρα των παιδιών, Magdalena Mucutuy Valencia, σκοτώθηκε στη συντριβή αεροσκάφους την 1η Μαΐου, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα παιδιά είπαν πως η μητέρα τους ήταν ζωντανή για τέσσερις ημέρες.

Από τη συντριβή του αεροσκάφους σκοτώθηκαν και οι δύο πιλότοι του μικρού αεροσκάφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ