ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η οσκαρική ηθοποιός Γκλέντα Τζάκσον

Πέθανε η οσκαρική ηθοποιός Γκλέντα Τζάκσον
Photo by Michael Zorn/Invision/AP

Σε ηλικία 87 ετών, έφυγε από τη ζωή η Γκλέντα Τζάκσον οσκαρική ηθοποιός και πρώην βουλευτής των Εργατικών της Βρετανίας μετά από σύντομη μάχη με ασθένεια.

Ο ατζέντης της, Λάιονελ Λάρνερ δήλωσε: «Η Γκλέντα Τζάκσον ηθοποιός που έχει δύο φορές κερδίσει βραβείο Όσκαρ και πολιτικός, έφυγε ήσυχα στο σπίτι της στο Μπλάκχιθ του Λονδίνου σήμερα το πρωί, μετά από σύντομη μάχη με ασθένεια, έχοντας την οικογένειά της στο πλευρό της».

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας «The Great Escaper» στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τον Μάικλ Κέιν.

Η Γκέλντα Τζάκσον απέκτησε διεθνή φήμη τη δεκαετία του '70 κερδίζοντας δύο βραβεία Όσκαρ για τις ταινίες «Ερωτευμένες Γυναίκες» (ταινία του 1970 του Κεν Ράσελ) και «Απιστία με Αξιοπρέπεια» (του 1973, Μέλβιν Φρανκ), ενώ ήταν και δύο φορές υποψήφια.

Πρωταγωνίστησε επίσης στη δραματική ταινία του BBC, «Elizabeth R.», υποδυόμενη τη βασίλισσα Ελισάβετ Ι.

Η πολιτική ήταν πάντα σημαντική για την Τζάκσον και εγκατέλειψε την υποκριτική όταν εκλέχτηκε βουλευτής των Εργατικών με την έδρα του βόρειου Λονδίνου στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου και υπηρέτησε από το 1992 ως το 2015.

Αργότερα επέστρεψε στη σκηνή και κέρδισε βραβείο Bafta για τον ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά του 2020 «Elizabeth Is Missing».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ