ΚΟΣΜΟΣ

Σε σιρόπι σφενδάμου είχαν κρύψει ναρκωτικά μεγάλης αξίας στην Αυστραλία

Σε σιρόπι σφενδάμου είχαν κρύψει ναρκωτικά μεγάλης αξίας στην Αυστραλία
Μπουκάλι με σιρόπι σφενδάμου και μεθαμφεταμίνη Australian Federal Police / AP

Ένα διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών που σκοπό είχε να εισάγει μεθαμφεταμίνη από τον Καναδά στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μέσα σε μπουκάλια με σιρόπι σφενδάμου και ελαίου κανόλα καταστράφηκε από τις αρχές την Πέμπτη (15/6).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αξιωματούχοι των τριών κρατών συνεργάστηκαν για πάνω από πέντε μήνες, προκειμένου να εξαρθρώσουν το κύκλωμα που προσπάθησε να περάσει λαθραία τα ναρκωτικά κρύβοντάς τα σε αποστολές σιροπιού σφενδάμου και ελαίου κανόλα.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις τόσο στη Νέα Ζηλανδία, όσο και την Αυστραλία, ενώ έχουν απαγγελθεί σχετικές κατηγορίες.

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι καναδικές αρχές τον Ιανουάριο ειδοποίησαν την αυστραλιανή αστυνομία ότι 2.900 λίτρα υγρής μεθαμφεταμίνης είχαν κρυφτεί σε 180 μπουκάλια λάδι canola που κατευθυνόταν προς την Αυστραλία.

Δυνάμεις της αστυνομίας αντάλλαξαν το μεθύλιο με μια αβλαβή ουσία και επέτρεψαν τη συνέχιση της αποστολής, με σκοπό να αποκαλύψουν τους δράστες.

Μόλις έφτασε στην Αυστραλία, δύο άνδρες μετέφεραν αυτό που πίστευαν ότι ήταν ναρκωτικά σε μια αποθήκη κοντά στη Μελβούρνη.

Άλλες τρεις τέτοιες αποστολές έφτασαν στο ίδιο μέρος τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε η αυστραλιανή αστυνομία.

Συνολικά, η αυστραλιανή αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει τέσσερις ξεχωριστές παράνομες μεταφορές ναρκωτικών βάρους άνω των έξι τόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ