ΚΟΣΜΟΣ

Και τώρα...#Frexit;

Και τώρα...#Frexit;
REUTERS/Jacky Naegelen

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η ετυμηγορία του βρετανικού λαού στο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι ακροδεξιοί ηγέτες της Ευρώπης ζητούν αντίστοιχα δημοψηφίσματα για την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ.

Τον ενθουσιασμό της για την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα εξέφρασε η Μαριόν Λεπέν, μόλις άρχισε να διαφαίνεται το αποτέλεσμα.

Η εγγονή του Γάλλου ακροδεξιού πολιτικού Ζαν Μαρί Λεπέν και ανηψιά της Μαρίν Λεπέν, αρχηγού του Εθνικού Μετώπου, με ένα λακωνικό tweet εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του βρετανικού λαού.

«Νίκη» γράφει χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, που με δεύτερη ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , σημειώνει ότι θα πρέπει και η Γαλλία να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε η Βρετανία, σε ότι αφορά το δημοψήφισμα.

«Οι Γάλλοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας, έχει και στο παρελθόν εκφράσει την επιθυμία του για έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει την πρόθεσή της για τη διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που η ίδια εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Μαρίν Λεπέν, δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την επικράτηση του Brexit, κάνοντας λόγο για νίκη της Ελευθερίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και στη Γαλλία.

Αντίστοιχες προθέσεις εξέφρασε ακόμη ένας ακροδεξιός ηγέτης της Ευρώπης. Ο λόγος για τον Ολλανδό Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος ζήτησε δημοψήφισμα για την αποχώρηση και της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ίδιο μήκος κύμματος και η Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία η οποία έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία η Ιταλία να είναι η επόμενη χώρα που θα αποχωρήσει από την Ε.Ε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ