ΚΟΣΜΟΣ

Η αλήθεια για το πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας

Η αλήθεια για το πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Carolyn Kaster)

Το πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος και το στυλ μαλλιών, το πόσο λιπαρό τείνει να γίνεται το τριχωτό της κεφαλής σας και τα επίπεδα δραστηριότητάς σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει μια κοινή απάντηση για το πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε - ή τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας τις ημέρες που δεν έχετε χρόνο.

«Μερικοί άνθρωποι απλώς πιστεύουν ότι πρέπει να πλένουν τα μαλλιά τους κάθε μέρα διαφορετικά θα αποκτήσουν πολύ λιπαρά μαλλιά», είπε στο CNNi ο Δρ. Άντονι Ρόσσι, βοηθός δερματολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη και συνεργάτης στην Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.


«Αν δώσουν στον εαυτό τους μια ευκαιρία, μπορεί να δουν ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν λιπαρό τριχωτό της κεφαλής ή μαλλιά. Και από την άλλη, μπορεί να μην είναι σε θέση να ανεχθούν να παραμένουν για πολύ καιρό άλουστοι επειδή αισθάνονται ότι το τριχωτό της κεφαλής τους γίνεται πολύ λιπαρό».

«Είναι ένα είδος προσωπικής προσπάθειας», είπε ο Ρόσι. Το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να στεγνώσει και να θαμπώσει τα μαλλιά, ενώ η συσσώρευση λιπαρότητας από το ανεπαρκές πλύσιμο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οσμή και ανεπιθύμητες νιφάδες.

Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε τι λειτουργεί για εσάς

Κάθε πότε να λούζεστε

Ο Ρόσσι λέει γενικά στους ασθενείς του ότι πρέπει να λούζουν τα μαλλιά τους μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αλλά όπως λέει, σε περίπτωση κάποιας χημικής θεραπείας που μπορεί να κάνει τα μαλλιά πιο στεγνά - όπως η περμανάντ - μπορεί να τα πλένετε λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα για να αποφύγετε το σπάσιμο ή την εύθραυστη τρίχα ή τις σπασμένες άκρες.

Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι πολύ λιπαρό, ίσως χρειαστεί να λούζεστε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. Η ηλικία σας μπορεί επίσης να παίξει ρόλο.

«Κατά την εφηβεία έχουμε αυτή την αύξηση των ορμονών, και έτσι οι αδένες λιπαρότητας μπορούν να διευρυνθούν. Είναι ένας λόγος που οι άνθρωποι αποκτούν εφηβική ακμή», είπε ο Ρόσσι. Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν περισσότερη λιπαρότητα κατά τη διάρκεια της εφηβείας, επομένως το να λούζουν τα μαλλιά τους πιο συχνά θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, πρόσθεσε.

Το τριχωτό της κεφαλής μας παράγει λιγότερο λάδι καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με την ένωση.

Τα μαλλιά σας μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στο να στεγνώσουν ή να σπάσουν εάν είναι σγουρά ή κουλουριασμένα, λέει η ένωση. Το πολύ συχνά λούσιμο μπορεί να το επιδεινώσει, έτσι τα πυκνά, σγουρά μαλλιά γενικά δεν χρειάζονται καθημερινό λούσιμο ή ακόμα και εβδομαδιαίο, σύμφωνα με την ένωση.

Αλλά θα πρέπει να λούζεστε τουλάχιστον κάθε δύο με τρεις εβδομάδες για να διατηρήσετε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας καθαρά και υγιή.

Τι να κάνετε ανάμεσα στα λουσίματα

Η φροντίδα των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής δεν περιορίζεται μόνο στο μπάνιο. Ανάμεσα στα λουσίματα, μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα για να διατηρήσετε την καθαριότητα και την εμφάνισή του — και να το προστατέψετε από βλάβες.

Όπως λέει ο Ρόσσι, το χτένισμα χαλαρώνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, ενώ βοηθάει και το βρέξιμο των μαλλιών.

«Κάνοντας τουλάχιστον μασάζ στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής σας θα βοηθήσει πραγματικά στη χαλάρωση των νεκρών κυττάρων. Επομένως, δεν χρειάζεται απαραίτητα να το πλένετε με σαμπουάν, αλλά το να το διατηρείτε καθαρό είναι πολύ χρήσιμο», σημείωσε ο Ρόσσι, προσθέτοντας πως «μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πράγματα όπως μαλακτικό ή λάδια για το τριχωτό της κεφαλής που βοηθούν στη θρέψη και την ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής».

Εάν ιδρώνετε τακτικά από την άσκηση, δεν χρειάζεται να λούζετε τα μαλλιά σας με σαμπουάν κάθε φορά, εκτός εάν υπάρχει υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων ή εάν τα μαλλιά ή το τριχωτό της κεφαλής αρχίσουν να μυρίζουν, είπε ο Ρόσσι, σημειώνοντας πως «μπορείτε να το ξεπλύνετε με νερό αν θέλετε».

Τα περισσότερα ξηρά σαμπουάν έχουν θεωρηθεί ασφαλή για τα μαλλιά, αλλά μην βασίζεστε συχνά σε αυτά, σημείωσε, λέγοντας πως αν το τριχωτό είναι πολύ λιπαρό, αρκεί μια μικρή ποσότητα, που χρειάζεται ξέβγαλμα.

Εάν παρατηρήσετε περίσσεια λιπαρότητας ακριβώς γύρω από τη γραμμή των μαλλιών σας, θα μπορούσατε να το σκουπίσετε με καλλυντικά στυπόχαρτα, πρόσθεσε.

Εάν κολυμπάτε σε μια πισίνα με τα μαλλιά σας εκτεθειμένα στο νερό, το χλώριο μπορεί να τα κάνει ξηρά και εύθραυστα. Προστατέψτε τα μαλλιά σας βρέχοντας και μαλακώνοντάς τα εκ των προτέρων, φορώντας ένα άνετο σκουφάκι κολύμβησης και, αμέσως μετά, αντικαθιστώντας τυχόν χαμένη υγρασία χρησιμοποιώντας ένα σαμπουάν και βαθύ μαλακτικό ειδικά σχεδιασμένο για κολυμβητές, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Εάν αντιμετωπίζετε διαρκή προβλήματα με το τριχωτό της κεφαλής ή τα μαλλιά σας - όπως πιτυρίδα, απώλεια μαλλιών ή εύθραυστα μαλλιά - θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο που θεραπεύει παθήσεις σε αυτές τις περιοχές, κατέληξε ο Ρόσσι.

The truth about how often you should wash your hair By Kristen Rogers, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ