ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Επιπλέον 190 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν

ΕΕ: Επιπλέον 190 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν
Καπνός υψώνεται πάνω από την εμπόλεμη πόλη Χαρτούμ στο Σουδάν Associated Press

Με την εμφύλια σύγκρουση στο Σουδάν να μαίνεται στη χώρα και να αναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη Δευτέρα (19/6) τη δέσμευση συνολικά 190 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από το συνολικό νέο πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, 52 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που έχουν βρεθεί στον «κυκλώνα» αυτής της κρίσης.

Επιπλέον οκτώ εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για την υποστήριξη των γειτόνων του Σουδάν για την διαχείρηση της άφιξης όσων εγκαταλείπουν το Σουδάν.

Η επισιτιστική ασφάλεια, η ανθεκτικότητα και η υγεία των πιο ευάλωτων ατόμων αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 130 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι, συγκαλούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, την Αίγυπτο, τη Γερμανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και την Ένωση Αφρικής, η εκδήλωση δέσμευσης που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στοχεύει στη διερεύνηση τρόπων βοήθειας όχι μόνο του λαού του Σουδάν, αλλά και στη στήριξη γειτονικών χωρών που φιλοξενούν χιλιάδες παλιννοστούντες και Σουδανοί πρόσφυγες.

Η νέα ανθρωπιστική χρηματοδότηση προστίθεται στα 73 εκατομμύρα ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στο Σουδάν το 2023 για ανθρωπιστική βοήθεια και σε 1,15 εκατ. ευρώ που διατίθενται για την άμεση βοήθεια τόσο στον πληθυσμό που βρίσκεται στο ίδιο το Σουδάν, όσο και σε πρόσφυγες και παλιννοστούντες σε γειτονικές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ