ΚΟΣΜΟΣ

Όλι Ρεν: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Φινλανδίας το 2024

Όλι Ρεν: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Φινλανδίας το 2024
AP Photo/Kostas Tsironis

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Όλι Ρεν ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024.

«Αισθάνομαι ότι έχω την εμπειρία και το όραμα να ηγηθώ της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Φινλανδίας», δήλωσε ο Ρεν, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο 61χρονος Ρεν διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος μέχρι το 2014, ενώ μετά ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας την περίοδο 2015-2016.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία, η οποία είναι η τρίτη του προσπάθεια, αφού είχε επίσης θέσει υποψηφιότητα το 2012 και το 2018. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές του επόμενου έτους με την πρώτη ψηφοφορία να αναμένεται τον Ιανουάριο.

Σε δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα YLE τον περασμένο μήνα, το 28% των ερωτηθέντων υποστήριξε τον Χααβίστο, ενώ το 15% υποστήριξε τον Ρεν και το 13% τον επικεφαλής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής, Μίκα Αλτόλα.

Ο απερχόμενος Σάουλι Νίινιστο έχει εξαντλήσει το μέγιστο όριο των δύο εξαετών θητειών στο αξίωμα. Αν και έχει περιορισμένη επιρροή στην εσωτερική πολιτική, ο Νινίστο ήταν ο «αρχιτέκτονας» πίσω από τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ