ΚΟΣΜΟΣ

Ασκήσεις επιστράτευσης 10 ημερών ξεκινά η Λευκορωσία

Ασκήσεις επιστράτευσης 10 ημερών ξεκινά η Λευκορωσία
Λευκορώσοι στρατιώτες κατά τη διάρκεια ασκήσεων επιστράτευσης AP Photo/Sergei Grits

Την έναρξη των 10ήμερων ετήσεων «ασκήσεων επιστράτευσης» ανακοίνωσε την Τετάρτη (21/6) ότι ξεκινά το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως σκοπός των ασκήσεων είναι να αξιολογηθεί το επίπεδο ετοιμότητας των κρατικών θεσμών στην επιστράτευση των εφέδρων.

Να σημειωθεί ότι, όλοι οι Λευκορώσοι πρέπει να υπηρετούν στρατιωτική θητεία και παραμένουν ως έφεδροι μετά την ολοκλήρωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι, η Λευκορωσία κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είχε επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της ως εφαλτήριο. Έκτοτε, πραγματοποιεί τακτικά ασκήσεις με τη Ρωσία και οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τις βάσεις της για εκπαίδευση.

Παράλληλα, τον Ιούνιο παρέλαβε ρωσικούς τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους, οι οποίοι σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στόχος είναι να αποτελέσουν προειδοποίηση προς τη Δύση.

Οι δυνάμεις της Λευκορωσίας δεν έχουν εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο στο πλάι της Ρωσίας, ωστόσο ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο έχει δηλώσει ότι η χώρα του θα εισέλθει στη σύγκρουση στην περίπτωση μιας «πλήρους κλίμακας επίθεσης» σε βάρος της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ