ΚΟΣΜΟΣ

Παραδοχή Ζελένσκι: «Πιο αργή από ότι θα θέλαμε η πρόοδος στην αντεπίθεση εναντίον των Ρώσων»

Παραδοχή Ζελένσκι: «Πιο αργή από ότι θα θέλαμε η πρόοδος στην αντεπίθεση εναντίον των Ρώσων»
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ Ukrainian Presidential Press Office via AP

Πιο αργή από ό,τι θέλει το Κίεβο είναι η πρόοδος που σημειώνει η αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

«Μερικοί πιστεύουν πως αυτό είναι μια χολιγουντιανή ταινία και περιμένουν αποτελέσματα τώρα. Δεν είναι», φέρεται να δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη σύμφωνα με το BBC.

Η Ουκρανία ανέφερε πως ανακατέλαβε οκτώ χωριά στο νότο μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες. Αν και μικρή, η πρόοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχουν σημειώσει οι δυνάμεις της από το Νοέμβριο, καθώς προσπαθούν να διεισδύσουν σε βαριά οχυρωμένες και ναρκοθετημένες ρωσοκρατούμενες περιοχές.

Ο Ζελένσκι δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, πως η προώθηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δεν είναι εύκολη, καθώς 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους έχουν ναρκοθετηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Ό,τι και να θέλουν μερικοί, περιλαμβανομένων αποπειρών να μας ασκήσουν πίεση, με όλο το δέοντα σεβασμό, θα προχωρήσουμε στο πεδίο της μάχης με τον τρόπο που θεωρούμε καλύτερο», δήλωσε ο Ζελένσκι στο BBC.

Η Ρωσία είχε μήνες στη διάθεσή της για να προετοιμάσει την άμυνά της. Τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν φθάσει ακόμη στα πιο βαριά ρωσικά οχυρωματικά έργα, τα οποία βρίσκονται πίσω από τη μήκους 1.000 χιλιομέτρων γραμμή του μετώπου.

Τι γίνεται με τις νάρκες

Στο μεταξύ αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ότι οι νάρκες που παρασύρθηκαν λόγω της πλημμύρας που ακολούθησε την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στην Ουκρανία μπορεί να μεταφερθούν ακόμα νοτιότερα και να φθάσουν ακόμα και στις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Πολ Χέσλοπ, επικεφαλής της Δράσης των Ηνωμένων Εθνών κατά των Ναρκών στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ουκρανία, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν θα μου έκανε εντύπωση να δω ότι αυτές οι νάρκες είτε κατέβηκαν έως και τη θάλασσα είτε ότι κατά τους επόμενους μήνες, καθώς το νερό συνεχίζει να ρέει, θα μεταφερθούν εκεί κάτω», δήλωσε. «Δυστυχώς, θα μπορούσαμε να δούμε νάρκες πίεσης κατά προσωπικού να ξεβράζονται σε παραλίες γύρω στη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Χένσλοπ τόνισε ότι αντιαρματικές νάρκες, που είναι βαρύτερες από τις νάρκες κατά προσωπικού, είναι λιγότερο πιθανόν να παρασυρθούν για μεγάλες αποστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ