ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς είδη πρώτης ανάγκης τα τρία τέταρτα των νοικοκυριών στη Βρετανία

Χωρίς είδη πρώτης ανάγκης τα τρία τέταρτα των νοικοκυριών στη Βρετανία
Unsplash

Τουλάχιστον τα τρίτα τέταρτα των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα στην Βρετανία, σύμφωνα με ανάλυση του Joseph Rowntree, ζουν χωρίς είδη πρώτης ανάγκης ή έχουν βιώσει επισιτιστική ανασφάλεια τον τελευταίο μήνα.

Την ώρα που η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να αυξήσει για 13η φορά τα επιτόκια, η έκθεση αναφέρει πως «η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται τώρα στην άκρη του μαχαιριού».

Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από όλους είναι οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων, μιας και η μέση διετής συμφωνία σταθερού επιτοκίου στεγαστικών δανείων είναι πλέον πάνω από 6%.

Αυτό είναι ανησυχητικό για το 31% των κατόχων στεγαστικών δανείων με χαμηλό εισόδημα, των οποίων η υποθήκη ορισμένου χρόνου λήγει φέτος.

Η έρευνα του JRF δείχνει την πίεση που νιώθουν οι περισσότεροι από τους μισούς ενοικιαστές χαμηλού εισοδήματος καθώς πληρώνουν περισσότερο από το 40% του εισοδήματός τους στο ενοίκιο, ενώ περίπου 8 στους 10 (78%) ενοικιαστές μένουν χωρίς τουλάχιστον ένα βασικό αγαθό.

Η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 4,75% σε μια κίνηση περιορισμού του πληθωρισμού, κάτι που θα είναι επώδυνο πέρα από τους ιδιοκτήτες με στεγαστικά δάνεια και σε διάφορες μορφές βραχυπρόθεσμων δανείων καθώς η μείωση των δαπανών στην οικονομία γενικότερα θα πιέσει προς τα κάτω τη μελλοντική δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των αμοιβών.

«Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει φτωχότερο, απλώς αντικατοπτρίζει μια επιλογή για το πώς και πού θα γίνει αισθητός ο οικονομικός πόνος, απομακρύνοντας μέρος από το χτύπημα από τις ταχύτερες αυξήσεις τιμών, προς εκείνους με χρέη, και τελικά πλήττοντας την αύξηση των μισθών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για όλους μας. Είναι μια πράξη εξισορρόπησης, η οποία, εάν κριθεί λανθασμένα, κινδυνεύει να μετατρέψει ένα μεσοπρόθεσμο σοκ τιμών σε ένα φρικτό νέο κανονικό για όσους δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά», δήλωσε ο Alfie Stirling, επικεφαλής οικονομολόγος του JRF.

Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, οι ιδιοκτήτες είναι πιθανό να μετακυλίσουν το κόστος στους ενοικιαστές, εκ των οποίων αυτοί με τα χαμηλά εισοδήματα τα πάνε ακόμη χειρότερα, κατά μέσο όρο, από τους ιδιοκτήτες με στεγαστικά δάνεια.

Το Ίδρυμα JRF, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εργάζεται προς μία Εγγύηση Βασικών Προϊόντων προκειμένου να υπάρχει βοήθεια σε όσους πλήττονται περισσότερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ