ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός λειτουργίας τα δύο τρίτα των δομών υγείας στο Σουδάν

Εκτός λειτουργίας τα δύο τρίτα των δομών υγείας στο Σουδάν
Νοσοκομείο στην πόλη Χαρτούμ στο Σουδάν AP Photo/Marwan Ali

Τα δυο τρίτα των δομών υγείας στις περιοχές που πλήττονται από την ένοπλη σύρραξη στο Σουδάν έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, σε μία συνθήκη όπου επιδημίες ιλαράς, ελονοσίας και δάγκειου πυρετού μαίνονται, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους την Τετάρτη (23/6).

«Δυο μήνες βίας έπληξαν σκληρά τις υπηρεσίες υγείας», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε, συνεχίζοντας πως «περίπου τα δυο τρίτα των δομών υγείας στις εμπόλεμες ζώνες έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας», διευκρίνισε.

Το δεδομένο αυτό σημειώνεται την ώρα που 11 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα χρήζουν υγειονομικής περίθαλψης.

Οι επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον δομών υγείας, αποθηκών φαρμάκων, ασθενοφόρων και του υγειονομικού προσωπικού εμποδίζουν ασθενείς και το προσωπικό να φθάσουν σε νοσοκομεία», επισήμανε ο Τέντρος.

Απόλυτα απαραίτητες υπηρεσίες δεν παρέχονται — δεν λειτουργούν τμήματα επειγόντων, παιδιατρικές κλινικές, υπηρεσίες για υποσιτισμένους και ανθρώπους με μη μεταδοτικές ασθένειες.

Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 46 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς.

Κατά τον επικεφαλής του ΠΟΥ, «εγείρονται σημαντικά προβλήματα για τον αγώνα εναντίον των επιδημιών ιλαράς, ελονοσίας και δάγκειου πυρετού που μαίνονται στο Σουδάν».

Υπενθύμισε, δε, ότι «ο κίνδυνος επιδημιών το δίχως άλλο θα αυξηθεί με την περίοδο των βροχών, τον περιορισμό της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, τις μετακινήσεις πληθυσμού και τον περιορισμό της δυνατότητας εντοπισμού επιδημιών όσο νωρίς απαιτείται».

Την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ απηύθυνε νέα έκκληση να συγκεντρωθούν κεφάλαια 150 εκατομμυρίων δολαρίων (136.459.500 ευρώ) για να υπάρξει ανταπόκριση στις αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων που πλήττονται από τον πόλεμο στο Σουδάν και αυτών που έχουν προσφύγει σε γειτονικά κράτη.

«Ανησυχώ πολύ για την υγεία και την ευημερία του πληθυσμού του Σουδάν και ο ΠΟΥ μελετά όλες τις δυνατότητες για να του προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεται. Αλλά δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι», επέμεινε ο Τέντρος, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ