ΚΟΣΜΟΣ

Πυρκαγιά στο Παρίσι: Δύο αγνοούμενοι στα ερείπια του κτηρίου που κατέρρευσε

Πυρκαγιά στο Παρίσι: Δύο αγνοούμενοι στα ερείπια του κτηρίου που κατέρρευσε
(AP Photo/Kamil Zihnioglu)

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων στα ερείπια του κτηρίου που κατέρρευσε εν μέρει από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21/06 στη συνοικία Βαλ-ντε-Γκρας, στο 5ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Τουλάχιστον 37 τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και η κατάσταση τεσσάρων εξ αυτών χαρακτηρίζεται κρίσιμη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής αγωνιούν για την ασφάλειά τους.

Από την έκρηξη ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση περίπου 270 πυροσβεστών, τέθηκε υπό έλεγχο μιάμιση ώρα μετά την εκδήλωσή της. Καθόλη τη διάρκεια της επιχείρησης η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είχε συνεχή ενημέρωση.

Επισήμως οι γαλλικές αρχές αναφέρουν ότι τα αίτια της έκρηξης παραμένουν υπό διερεύνηση, ωστόσο υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για «έντονη οσμή υγραερίου».

Ήταν γύρω στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα, 6:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος) όταν ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τη συνοικία Βαλ-ντε-Γκρας, κοντά στην πλατεία Αλφόνς Λαβεράν, με αποτέλεσμα ένα κτήριο να καταρρεύσει εν μέρει και άλλα δύο να τυλιχτούν στις φλόγες.

Ο Ραχμάν Ολιούρ περιγράφει τη στιγμή της έκρηξης που διέλυσε την τζαμαρία του καταστήματος του. «Ήταν σαν βομβιστική επίθεση», είπε ο 27χρονος, συμπληρώνοντας πως στάθηκε τυχερός αφού δεν βρισκόταν κοντά στην τζαμαρία. Αφηγήθηκε πως είδε μια μητέρα να εγκαταλείπει αιμόφυρτη το σπίτι της, μαζί με τα δύο παιδιά της.

Λίγο μακρύτερα, ένα μπαρ έχει μετατραπεί σε σημείο συγκέντρωσης για τους κατοίκους που αναζητούν ένα μέρος για περάσουν τη νύχτα. Πυροσβέστες και γιατροί παρηγορούσαν ορισμένους ηλικιωμένους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Βλέπαμε μαύρο καπνό και συντρίμμια παντού (…) Νομίζαμε πως έπεσε κεραυνός! Υπήρχε οσμή υγραερίου στον δρόμο», είπε στην εφημερίδα Liberation κάτοικος της περιοχής.

«Άκουσα μια ισχυρή έκρηξη και όταν βγήκα από το εστιατόριο, είδα πυρκαγιά στο τέλος της οδού Σεν Ζακ», είπε ένας 29χρονος εργαζόμενος.

Η οδός Σεν Ζακ οδηγεί από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ απέχει λίγα οικοδομικά τετράγωνα από τους περίφημους Κήπους του Λουξεμβούργου.

«Ήμουν στο σπίτι και έγραφα… νόμιζα πως ήταν έκρηξη βόμβας», δήλωσε η ιστορικός Τέχνης Μονίκ Μοσέ, υπογραμμίζοντας πως από το ωστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια του σπιτιού της.

«Ένας γείτονας χτύπησε την πόρτα και μου είπε ότι η πυροσβεστική ζήτησε να εκκενώσουμε την περιοχή το συντομότερο δυνατόν. Πήρα τον φορητό υπολογιστή και το κινητό μου τηλέφωνο. Δεν σκέφτηκα καν να πάρω τα φάρμακά μου», αφηγήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ