ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση για το Brexit επτά χρόνια μετά: Τι λένε σήμερα οι Βρετανοί υποστηρικτές του

Δημοσκόπηση για το Brexit επτά χρόνια μετά: Τι λένε σήμερα οι Βρετανοί υποστηρικτές του
AP Photo / Kirsty Wigglesworth, FILE

Επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, λιγότεροι από το ένα πέμπτο των Βρετανών που ψήφισαν υπέρ του Brexit πιστεύουν πως η έξοδος της χώρας τους από την ΕΕ ήταν επιτυχημένη, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Τα ευρήματα, τα οποία βασίζονται σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τις 26 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου σε δείγμα 4.005 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο από την εταιρεία Public First για τη δεξαμενή σκέψης UK in a Changing Europe, δείχνουν πως μόλις το 18% αυτών που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ πιστεύουν πως το Brexit πήγε «καλά» ή «πολύ καλά».

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 30% πιστεύουν πως «δεν ήταν ούτε καλό ούτε κακό», ενώ 29% των υποστηρικτών του Brexit πιστεύουν πως η έξοδος από την ΕΕ είχε αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 72% αυτών που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θέλουν να σταματήσουν να μιλούν για το Brexit.

Από τους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ που είναι σήμερα δυσαρεστημένοι με το πώς εξελίχθηκε το Brexit, 70% πιστεύουν πως θα μπορούσε να είχε πάει καλά, ενώ 18% θεωρούν πως η απόφαση για την αποχώρηση από την ΕΕ δεν θα μπορούσε ποτέ να πάει καλά.

Σχεδόν οι μισοί απ' αυτή την ομάδα πιστεύουν πως οι πολιτικοί θα μπορούσαν να είχαν κάνει το Brexit να λειτουργήσει, όμως οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού δεν προσπάθησαν να το κάνουν να πετύχει.

Ο Άναντ Μένον, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης UK in a Changing Europe, δήλωσε: «Ενώ πολύ λίγοι άνθρωποι πιστεύουν πως το Brexit πάει καλά, ένας μεγαλύτερος αριθμός υποστηρικτών της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θεωρούν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκφράσουν οριστική κρίση.

«Πολλοί που ψήφισαν υπέρ της εξόδου πιστεύουν πως το Brexit δεν ήταν επιτυχημένο επειδή οι πολιτικοί τους απογοήτευσαν. Ο κίνδυνος είναι αυτό να οδηγήσει σε διάβρωση της εμπιστοσύνης στην πολιτική και τους πολιτικούς».

Οι αριθμοί δείχνουν πως 88% αυτών που ψήφισαν υπέρ της εξόδου και αισθάνονται πως το Brexit πήγε άσχημα, λένε τώρα πως έχουν «χάσει την πίστη» τους στους πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ με τον ίδιο τρόπο αισθάνεται το 75% του συνόλου αυτών που ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση, ανεξάρτητα από το πώς είχαν ψηφίσει το 2016.

Η Ρέιτσελ Γουλφ της Public First δήλωσε: «Λίγοι πιστεύουν πως το Brexit πήγε καλά, όμως ήταν άραγε αυτό αναπόφευκτο; Αυτοί που ψήφισαν υπέρ της εξόδου δεν το πιστεύουν, με μεγάλη διαφορά».

«Άνθρωποι όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ υποστηρίζουν μια πιο γενική άποψη ότι οι πολιτικοί τα έκαναν θάλασσα. Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος δεν είναι ακριβώς πρόθυμος να συνεχίσει να μιλάει για το Brexit».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ