ΚΟΣΜΟΣ

BBC για υποβρύχιο Τιτάνας: Η αλληλογραφία για τους κανόνες ασφαλείας που «καίει» την OceanGate

BBC για υποβρύχιο Τιτάνας: Η αλληλογραφία για τους κανόνες ασφαλείας που «καίει» την OceanGate
OceanGate Expeditions/Twitter

Ολοένα και μεγαλύτερες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας γύρω από τους κανόνες ασφαλείας που δεν ακολουθήθηκαν από την OceanGate και που όπως αποδείχτηκε οδήγησαν και στην έκρηξη του τουριστικού υποβρυχίου «Τιτάνας» στο ναυάγιο του Τιτανικού

Έτσι σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσιεύει το BBC, οι προειδοποιήσεις απορρίφθηκαν επανειλημμένα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Στόκτον Ρας, όπως φαίνεται και από την ανταλλαγή αλληλογραφίας με κορυφαίο ειδικό στην εξερεύνηση βαθέων υδάτων, Ρομπ ΜακΚάλουμ.

Τα μηνύματα ήρθαν στην κατοχή του βρετανικού ΜΜΕ, και φαίνεται πως ο κ. ΜακΚάλουμ είχε προειδοποιήσει τον CEO της OceanGate, ότι πιθανώς έθετε σε κίνδυνο τους πελάτες του, προτρέποντάς τον να σταματήσει να χρησιμοποιεί το υποβρύχιο μέχρι να λάβει σχετική άδεια από ανεξάρτητο ελεγκτικό φορέα.

Αντιθέτως, ο Ρας απάντησε ότι «...είμαι κουρασμένος από τους παράγοντες της βιομηχανίας που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ένα επιχείρημα ασφάλειας για να σταματήσουν την καινοτομία».

Η ανταλλαγή αλληλογραφίας, τερματίστηκε αφού οι δικηγόροι της OceanGate απείλησαν να κινηθούν νομικά, ανέφερε ο ΜακΚάλουμ.

«Πιστεύω ότι θέτετε δυνητικά τον εαυτό σας και τους πελάτες σας σε μια επικίνδυνη δυναμική», έγραψε ο ΜακΚάλουμ στο «αφεντικό» της OceanGate τον Μάρτιο του 2018. «Στον αγώνα σας για τον Τιτανικό αντικατοπτρίζετε αυτή τη διάσημη και ιστορική φράση που ακούστηκε και για τον Τιτανικό: «Είναι αβύθιστος».

Στα μηνύματα, ο κ. Ρας εξέφραζε την απογοήτευσή του για την κριτική στα μέτρα ασφαλείας του «Τιτάνα», γράφοντας σε ένα e-mail: «Έχουμε ακούσει πολύ συχνά τις αβάσιμες κραυγές «θα σκοτώσεις κάποιον». Το θεωρώ σοβαρή προσωπική προσβολή».

Ο κ. ΜακΚάλουμ ανέφερε στο BBC ότι προέτρεψε επανειλημμένα την εταιρεία να αναζητήσει πιστοποίηση για τον Τιτάνα πριν τον χρησιμοποιήσει για εμπορικές περιηγήσεις. Το σκάφος δεν ήταν ποτέ πιστοποιημένο ή ταξινομημένο: «Μέχρι να ταξινομηθεί και να δοκιμαστεί, το υποβρύχιο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για εμπορικές εργασίες βαθιάς κατάδυσης», έγραψε σε εκείνο το e-mail. «Σας παρακαλώ να δείξετε κάθε προσοχή στις δοκιμές και τις θαλάσσιες δοκιμές σας και να είστε πολύ, πολύ συντηρητικοί», πρόσθεσε. «Όσο κι αν εκτιμώ την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, δυνητικά θέτετε σε κίνδυνο έναν ολόκληρο κλάδο».

Στην απάντησή του λίγες ημέρες αργότερα, ο Ρας, ο οποίος ήταν μεταξύ των πέντε επιβατών που έχασαν τη ζωή τους όταν ο Τιτάνας βίωσε αυτό που οι αξιωματούχοι της αμερικανικής ακτοφυλακής πιστεύουν ότι ήταν μια «καταστροφική έκρηξη», απάντησε υπερασπιζόμενος την επιχείρησή του: «Η μηχανολογική, καινοτόμος προσέγγιση της OceanGate έρχεται αντιμέτωπη με την υποβρύχια ορθοδοξία, αλλά αυτή είναι η φύση της καινοτομίας».

Καθ' όλη τη διάρκεια της ανταλλαγής αλληλογραφίας, ο Ρας υπερασπίστηκε τα διαπιστευτήριά του και αμφισβήτησε το υπάρχον πλαίσιο σχετικά με τις αποστολές βαθέων υδάτων. Είπε ότι οι παράγοντες του κλάδου προσπαθούσαν να εμποδίσουν «νεοεισερχόμενους να εισέλθουν στη μικρή υπάρχουσα αγορά τους».

«Έχω τα προσόντα για να κατανοήσω τους κινδύνους και τα ζητήματα που σχετίζονται με την υποθαλάσσια εξερεύνηση σε ένα νέο όχημα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Μακ Κάλουμ απάντησε στη συνέχεια με αυστηρούς όρους, γράφοντας: «Θα είναι δοκιμές στη θάλασσα που θα καθορίσουν εάν το όχημα μπορεί να χειριστεί αυτό που σκοπεύετε να κάνετε. Φροντίστε να μείνετε ασφαλείς».

Ο Ρας ίδρυσε την OceanGate το 2009 και η εταιρεία πρόσφερε στους πελάτες την ευκαιρία να ζήσουν ένα ταξίδι σε βαθιά θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του ναυαγίου του Τιτανικού, στην τιμή των 250.000 δολαρίων.

Ωστόσο, η εταιρεία ακόμη δεν έχει σχολιάσει τη συγκεκριμένη ανταλλαγή αλληλογραφίας που φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Στόκτον Ρας αγνόησε τις βασικές αρχές στους κανόνες ασφαλείας.

Οι ειδικοί αμφισβήτησαν την ασφάλεια του Τιτάνα, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον πειραματικό σχεδιασμό και το υλικό από ανθρακονήματα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή.

«Η βιομηχανία προσπαθούσε εδώ και αρκετά χρόνια να πείσει τον Στόκτον Ρας να σταματήσει το πρόγραμμά του για δύο λόγους», δήλωσε στο BBC την Παρασκευή ο ΜακΚάλουμ, ο οποίος διευθύνει τη δική του εταιρεία εκστρατειών στον ωκεανό.

«Το ένα είναι ότι οι ίνες άνθρακα δεν είναι αποδεκτό υλικό», είπε. «Το άλλο είναι ότι αυτό ήταν το μόνο υποβρύχιο στον κόσμο που έκανε εμπορικές εργασίες που δεν ήταν ταξινομημένο. Δεν ήταν πιστοποιημένο από ανεξάρτητη αρχή».

Τα υποβρύχια μπορούν να πιστοποιηθούν ή να «ταξινομηθούν» από ναυτιλιακούς οργανισμούς - για παράδειγμα από το Αμερικανικό Γραφείο Ναυτιλίας (ABS) ή το DNV (Παγκόσμιος Οργανισμός Διαπίστευσης με έδρα τη Νορβηγία) ή το Lloyd's Register.

«Ο Στόκτον φανταζόταν τον εαυτό του ως κάπως ''άτακτο επιχειρηματία''», είπε ο ΜακΚάλουμ και πρόσθεσε: «Του άρεσε να σκέφτεται έξω από το κουτί και τους κανόνες. Αλλά υπάρχουν κανόνες - και μετά υπάρχουν οι αρχές της ορθής μηχανικής και οι νόμοι της φυσικής. Αν απομακρυνθείς από αυτές τις αρχές, υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσεις και είναι ένα τρομερό τίμημα. Δεν θα έπρεπε να επιτραπεί ποτέ να συμβεί ξανά. Δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί να συμβεί ούτε αυτή τη φορά», κατέληξε ο ΜακΚάλουμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ