ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Τιτάνας: Η αμήχανη στιγμή του συνιδρυτή της OceanGate - Θρηνούν οι συγγενείς των θυμάτων

Υποβρύχιο Τιτάνας: Η αμήχανη στιγμή του συνιδρυτή της OceanGate - Θρηνούν οι συγγενείς των θυμάτων
Screen Grab / Youtube

Παγκόσμια αίσθηση έχει προκαλέσει η τραγωδία με την έκρηξη στο υποβρύχιο «Τιτάνας» που άφησε πίσω του μόνο συντρίμμια στον Ατλαντικό Ωκεανό σε τουριστικό ταξίδι στο ναυάγιο του Τιτανικού. Ο συνιδρυτής της OceanGate, της εταιρείας στην οποία ανήκε το βαθυσκάφος «Titan», Γκιγιέρμο Σένλαϊν, αν και αποχώρησε από την εταιρεία πριν από 10 χρόνια, εξακολουθεί να διατηρεί μειοψηφικό μερίδιο. 

Ο ίδιος έμαθε για τα τραγικά νέα κατά τη διάρκεια ζωντανής συνέντευξης που έδινε και η στιγμή ήταν άκρως συγκινητική. Έτσι, ενώ ο Σένλαϊν ήταν στον αέρα με δημοσιογράφο του BBC, άκουσε τον δημοσιογράφο να του λέει ότι τη στιγμή που συνομιλούσαν έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν τα συντρίμμια στην περιοχή που αναζητούνταν το «Titan».

Ο Σένλαϊν αρχικά φάνηκε να αιφνιδιάζεται, αλλά προσπάθησε να παραμείνει ψύχραιμος και δήλωσε επιφυλακτικός στην είδηση, θεωρώντας ότι αυτά τα συντρίμμια θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο και όχι το Titan.

Μάλιστα, έδωσε μία αισιόδοξη εκδοχή, λέγοντας ότι θεωρούσε ένα πιθανό σενάριο το σκάφος να είχε αναδύθηκε και να βρισκόταν σε κάποιο σημείο του ωκεανού περιμένοντας να εντοπιστεί. Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι τα συντρίμμια ανήκαν στο Titan που πήρε μαζί του και τους πέντε επιβαίνοντες.

«Ο Ρας ήταν σχολαστικός σε θέματα ασφαλείας»

Την ίδια ώρα και παρά τα όσα έγιναν γνωστά μέσω του BBC για την αδιαφορία της OceanGate γύρω από τους κανόνες ασφαλείας, ο συνιδρυτής Σένλαϊν, χαρακτήρισε ως «σχολαστικό» σε θέματα ασφαλείας τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Στόκτον Ρας, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με ακόμα τέσσερις, στο υποβρύχιο «Titan».

«Ο Στόκτον ήταν ένας από τους πιο διορατικούς διαχειριστές κινδύνων που έχω συναντήσει. Απέφευγε το ρίσκο. Είχε βαθύτατη επίγνωση των κινδύνων μιας αποστολής στα βάθη του ωκεανού και ήταν προσηλωμένος στην ασφάλεια», είπε στο Reuters.

Ο ίδιος τόνισε ότι εμπιστευόταν απολύτως τον Ρας, παρότι «υπήρχαν διαφωνίες» ορισμένες φορές: «Πιστεύω ότι κάθε καινοτομία του είχε δύο στόχους. Αφενός να διευρύνει τη δυνατότητα εξερεύνησης στα βάθη των ωκεανών και αφετέρου να το πετύχει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια».

«Η έλλειψη πιστοποίησης δεν συνεπάγεται πως δεν υπήρχε ασφάλεια», υποστήριξε ο Σένλαϊν, ο οποίος προτρέπει τον κόσμο να μην κάνει εικασίες και να περιμένει το επίσημο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του δυστυχήματος.

Η OceanGate δεν έχει δώσει εξηγήσεις σε ειδικούς του κλάδου σχετικά με την απόφασή της να αρνηθεί την πιστοποίηση από τρίτους φορείς, όπως ο αμερικανικός ή ο νορβηγικός νηογνώμονας (American Bureau of Shipping ή DNV, αντιστοίχως).

«Είχε κακό προαίσθημα για το ταξίδι»

Εν τω μεταξύ, συγκλονισμένες είναι οι οικογένειες των θυμάτων του βαθυσκάφους, που αδυνατούν να πιστέψουν πως το όνειρο των αγαπημένων τους για μια κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού εξελίχθηκε σε μοιραίο για τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, η θεία του αδικοχαμένου 19χρονου γιου του Πακιστανού μεγιστάνα, αποκαλύπτει στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, πως ο ανιψιός της ήταν τρομοκρατημένος για το ταξίδι με το υποβρύχιο, αλλά το έκανε για να ευχαριστήσει τον πατέρα του. «Είχε ένα προαίσθημα ότι αυτό (το ταξίδι) δεν ήταν σωστό. Δεν ένιωθε άνετα που το έκανε» δήλωσε.

Όπως λέει, τον συνόδευσε ως δώρο για την γιορτή του πατέρα που ήταν την Κυριακή 18 Ιουνίου, την ημέρα που σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή, χάθηκε το στίγμα του υποβρύχιου και συνεθλίβη.

«Με καθησυχάζει τουλάχιστον το γεγονός ότι γνωρίζουμε ότι δεν υπέφεραν» ανέφερε φίλος του Πολ - Ανρί Ναρζεολέ, Μάθιου Τουλόκ. «Ποτέ δεν είχα την εντύπωση ότι ανυπομονούσε να συνταξιοδοτηθεί. Οι άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται σκέφτονται πως μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν. Αυτό ακριβώς ήταν που έκανε», είπε.

Η κόρη του 77χρονου Γάλλου ωκεανογράφου λίγο πριν γραφτεί ο τραγικός επίλογος, μιλούσε για την μεγάλη αδυναμία που είχε ο πατέρας της στον Τιτανικό. Σύμφωνα με το Reuters, είχε επισκεφθεί το ναυάγιο δεκάδες φορές. «Ο πατέρας μου συμμετείχε στην πρώτη αποστολή (για τον εντοπισμό) του Τιτανικού τη δεκαετία του '80. Από τότε ήταν το μεγάλο του πάθος» είπε.

Με μία ανακοίνωση οι οικογένειες των θυμάτων ευχαριστούν τα διεθνή σωστικά συνεργεία που συμμετείχαν στην γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό των συγγενών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ