ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που επιτρέπει φυλάκιση 30 ημερών για παραβίαση του στρατιωτικού νόμου

Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που επιτρέπει φυλάκιση 30 ημερών για παραβίαση του στρατιωτικού νόμου
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα νόμο που επιτρέπει την φυλάκιση για 30 ημέρες όσων παραβιάζουν τον στρατιωτικό νόμο σε μέρη όπου αυτός έχει επιβληθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Επισήμως στη Ρωσία δεν έχει επιβληθεί ακόμη στρατιωτικός νόμος.

Αντιθέτως, οι αρχές ανακοίνωσαν πως ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα και σε ορισμένες άλλες περιοχές όπου επιβλήθηκε «καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», συνέπεια της ανταρσίας της Wagner.

Σημειώνεται ότι στρατιωτικός νόμος είναι ήδη σε ισχύ στις κατεχόμενες από τη Ρωσία επαρχίες της Ουκρανίας όπως η Χερσώνα, το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και η Ζαπορίζια.

Το κείμενο της νέας νομοθεσίας που υπέγραψε σήμερα ο Πούτιν δεν ορίζει συγκεκριμένες παραβιάσεις του στρατιωτικού νόμου, αλλά πιθανόν αφορά αδικήματα που δεν θα τιμωρούνταν εν καιρώ ειρήνης, όπως οι παραβιάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας ή η άρνηση στην εργασία.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, αν ένα άτομο βρίσκεται σε όχημα κατά παράβαση του στρατιωτικού νόμου, το όχημα μπορεί να κατασχεθεί.

Πούτιν: «Προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά»

Στο διάγγελμά του νωρίτερα, ο Πούτιν έκανε λόγο για «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά» τονίζοντας ότι είναι αναγκαία «η ενότητα όλων», σύμφωνα με το CNNi.

Σημείωσε πως «οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή είναι θανάσιμη απειλή για το κράτος μας, για εμάς ως έθνος». «Είναι πλήγμα για τη Ρωσία, για τον λαό μας και τις ενέργειές μας για την προστασία της πατρίδας μας», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «μια τέτοια απειλή θα λάβει σοβαρή απάντηση».

Ταυτόχρονα, διεμήνυσε ότι «ως Ρώσος πρόεδρος θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστώ τη χώρα μου» και τόνισε ότι «όσοι οργάνωσαν την ένοπλη εξέγερση θα λογοδοτήσουν».

Ο κ. Πούτιν αναγνώρισε πάντως ότι οι μαχητές της Βάγκνερ είναι «οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Ντονμπάς». «Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους Ρώσους στρατιωτικούς και πολίτες που τάχθηκαν στο πλευρό του Πριγκόζιν είπε: «Όσοι παρασύρθηκατε σε αυτό, σας καλώ να σταματήσετε τις εγκληματικές σας ενέργειες».

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χαρακτήρισε τη στάση που κήρυξε ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης «ένοπλη εξέγερση» και κάλεσε τους μαχητές της να μην υπακούσουν στις εντολές του επικεφαλής τους.

Να σημειωθεί πως, από το πρωί του Σαββάτου (24/6) η Wagner προελαύνει στην περιοχή Ροστόφ με τον επικεφαλής της Γεβγκένι Πριγκόζιν να δηλώνει πως οι μαχητές του είναι έτοιμοι να «καταστρέψουν τα πάντα» στο πέρασμά τους.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία για επίθεση σε βάση των ανδρών του με «πολλά» θύματα και διεμήνυσε πως θα τους «τιμωρήσει».

Ειδικότερα, σε ηχητικό μήνυμα που ανήρτησε στην πλατφόρμα Telegram διεμήνυσε πως «είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000. Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000. Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό».

Αναφορικά με την κατάσταση στο Ρόστοφ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο διάγγελμά του δήλωσε πως στην περιοχή «το έργο της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης είναι ουσιαστικά μπλοκαρισμένο».

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε Μόσχα, Ροστόφ και Λίπετσκ

Στο μεταξύ, έχουν ήδη τεθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα και τις περιφέρειες του Ροστόφ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, και του Λίπετσκ.

«Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων της περιφέρειας (του Ροστόφ). Ζητώ από όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο αν είναι απόλυτα απαραίτητο», ανέφερε ο περιφερειάρχης του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Εικόνες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο δείχνουν οπλισμένους ένστολους να αναπτύσσονται γύρω από κρατικά κτήρια.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ, που βρίσκεται 420 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ανακοίνωσε και αυτός τη λήψη «ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας».

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί (στην προστασία) κρίσιμων υποδομών», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, καλώντας τον πληθυσμό να «διατηρήσει την ψυχραιμία του» και να αποφεύγει τις μετακινήσεις προς τον νότο, προς την κατεύθυνση ρωσικών περιφερειών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ σημείωσε επίσης ότι ο αυτοκινητόδρομος M-4 που συνδέει τη Μόσχα με νότιες περιφέρειες έκλεισε στην κυκλοφορία στα σύνορα με την περιφέρεια Βορονέζ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, μετά την ανακοίνωση της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner ότι στασιάζει κατά του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, «αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» διεξάγονται στην Μόσχα.

«Βάσει των πληροφοριών που μας έρχονται, αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μόσχα με στόχο να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, αναφέρει ο Σομπιάνιν σε μήνυμά του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ