ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων

Η Γαλλία καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων
Φωτογραφία μαχητών της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ AP/Hassan Ammar

Η Γαλλία καταδίκασε σήμερα «τις βίαιες ενέργειες (Ισραηλινών) εποίκων, που στοχεύουν πολίτες και τις περιουσίες τους».

«Οι βίαιες αυτές ενέργειες είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν» αντέδρασε η Αν-Κλερ Λεζάντρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η εποικιστική δραστηριότητα είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τροφοδοτεί «τις εντάσεις επί του πεδίου και είναι μείζον εμπόδιο στην ειρήνη».

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν το Σάββατο έναν ένοπλο Παλαιστίνιο που είχε ανοίξει πυρ εναντίον σημείου διέλευσης βορείως της Ιερουσαλήμ, σε ένα νέο επεισόδιο βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που επίσης σημαδεύτηκε από επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων.

Την περασμένη εβδομάδα, 20 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, σκοτώθηκαν σε αυτό το έδαφος.

Παλαιστίνιοι είχαν αναφέρει ότι εκατοντάδες Ισραηλινοί είχαν επιτεθεί στα χωριά τους.

Την Τρίτη, επίθεση που σημειώθηκε από Παλαιστίνιους ένοπλους προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών κοντά σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης.

Με την έγκριση νέων κατασκευών στα κατεχόμενα εδάφη, «η ισραηλινή κυβέρνηση υπονομεύει τη δυνατότητα ίδρυσης ενός μελλοντικού βιώσιμου και όμορου παλαιστινιακού κράτους και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών, που παραμένει η μόνη εγγύηση μιας βιώσιμης ειρήνης και αυτής που υποστηρίζει τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Γαλλία κάλεσε ακόμη μια φορά την ισραηλινή κυβέρνηση να «υπαναχωρήσει στην απόφασή της να επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης κατασκευής κατοικιών μέσα στους εβραϊκούς οικισμούς» και να μην εγκρίνει σχέδια κατασκευής «σχεδόν 5.000 νέων μονάδων σε διάφορους (εβραϊκούς) οικισμούς της Δυτικής Όχθης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ