ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Έρευνες σε ΗΠΑ και Σουηδία για υπόθεση δωροδοκίας κατά του γιου του Ερντογάν

Reuters: Έρευνες σε ΗΠΑ και Σουηδία για υπόθεση δωροδοκίας κατά του γιου του Ερντογάν
O Ρετζέπ και ο Μπιλάλ Ερντογάν/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ AP Photo

Αξιωματούχοι κατά της διαφθοράς σε ΗΠΑ και Σουηδία εξετάζουν, σύμφωνα με το Reuters, καταγγελία ότι σουηδική θυγατρική αμερικανικής εταιρίας δεσμεύτηκε να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ως αμοιβή αν γιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βοηθούσε ώστε να διασφαλίσει κυρίαρχη θέση στην αγορά. 

Η αποκάλυψη αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς έγινε ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την οποία μπλοκάρει η Τουρκία πιέζοντας για σημαντικά ανταλλάγματα.

Τελικά δεν έγινε καμία χρηματική καταβολή και η όλη πρόταση η οποία θα έδινε στην εταιρία αποκλειστικά δικαιώματα πώλησης του προϊόντος που αφορούσε την ακινητοποίηση οχημάτων όταν ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, για 10 χρόνια εγκαταλείφθηκε. Οι πληρωμές θα γίνονταν μέσω μιας εικονικής εταιρίας σε δύο οργανισμούς όπυ ήταν μέλος του συμβουλίου ο Μπιλάλ Ερντογάν.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν μέσω του δικηγόρου του αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι είναι ψέμματα τα όσα καταγγέλονται, ενώ εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διερευνηθεί αν έχουν παραβιαστεί οι νόμοι κατά της διαφθοράς.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν σπάνια εμφανίζεται δημοσίως ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του 42χρονου έχει εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς. Το 2016 οι ιταλικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς υπήρχαν υποψίες ότι έφερε χρήματα στη χώρα χωρίς να τα δηλώσει. Η υπόθεση τελικά έκλεισε λόγω απουσίας αποδείξεων. Ένα χρόνο νωρίτερα η ρωσική κυβέρνηση κατήγγειλε ότι ο γιος του Τούρκου προέδρου κέρδισε από το διασυνοριακό εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία. Και σε αυτή την περίπτωση ο Μπιλάλ αρνήθηκε τις κατηγορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ