ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πριγκόζιν, η κρίσιμη μηχανή ξεπλύματος και τα ανοιχτά θέματα του Πούτιν

Ο Πριγκόζιν, η κρίσιμη μηχανή ξεπλύματος και τα ανοιχτά θέματα του Πούτιν
O αρχηγός της Wagner, Γιεβγένι Πριγκόζιν (Prigozhin Press Service via AP)

Ο Γιεβγένι Πριγκόζιν βρίσκεται στη Λευκορωσία -ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το Κρεμλίνο έχει ήδη επικηρύξει τον επικεφαλής της Wagner -αλλά αυτό δεν είναι το μόνο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πριγκόζιν έχει στήσει τα τελευταία 10 χρόνια όχι απλά μία εταιρεία εξαγωγής πολέμου αλλά κυρίως έναν στρατό εταιρειών πίσω από το στρατό των πρώην φυλακισμένων που κλήθηκαν να κάνουν την «βρώμικη» δουλειά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Τι θα συμβεί με το ένοπλο τμήμα της Wagner;

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δει μέσα από έρευνες το φως της δημοσιότητας ο οργανισμός της Wagner στο πολεμικό του στέλεχος μετρά σήμερα περισσότερα από 25.000 ενεργά συμβόλαια.

Αυτοί οι μαχητές θα είναι δύσκολο να «πειστούν» να ενταχθούν στο επίσημο ρωσικό στρατό ακόμη και με το «τυράκι» της πλήρους αμνηστίας.

Οι μαχητές που είχε μέχρι προχθές στην «δούλεψή» του ο Πριγκόζιν δεν ενδιαφέρονται για μετάλλια ανδρείας και παρελάσεις, δεν είναι στρατιωτικοί καριέρας και στην καλύτερη των περιπτώσεων πιστεύουν πως είναι Ρώσοι τρίτης διαλογής…

Τα μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της εταιρείας θανάτου Wagner δεν έχουν ιδεολογία άλλη από το χρήμα και δεν πιστεύουν σε κάτι εκτός από την βία.

Αυτή η ομάδα ατόμων σήμερα προβληματίζει σίγουρα το Κρεμλίνο κι αυτό γιατί θα είναι από δύσκολο ως απίθανο να καταφέρει σήμερα η FSB και τα υπόλοιπα όργανα της Ρωσίας να τους εντοπίσουν όλους και να τους εξαφανίσουν.

Ο Πριγκόζιν(Oficina de prensa de Prigozhin vía AP)

Όσοι κάνουν το βήμα που τους προσφέρει σήμερα το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας θα βρίσκονται στην καλύτερη των περιπτώσεων υπό στενή παρακολούθηση ακόμη και υπό το βάρος εκβιασμών, όσοι επιλέξουν τον δρόμο της φυγής είναι βέβαιο πως θα μπουν στην δεύτερη στήλη ερευνών με αυτούς που δίπλα στο όνομά τους θα υπάρχει η ένδειξη «νεκρός ή ζωντανός».

Λίγες ώρες μετά την ανταρσία Πριγκόζιν, ειδικό κλιμάκιο των μυστικών υπηρεσιών μπήκε στα κεντρικά της Wagner στην Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται δυτικά μέσα, εκτός από χρήματα το ειδικό και ολιγομελές κλιμάκιο εφόδου πήρε μόνο συγκεκριμένους υπολογιστές και σκληρούς δίσκους σε μία προσπάθεια να χαρτογραφήσει γρήγορα την απειλή.

Σήμερα θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως το Κρεμλίνο γνωρίζει πρόσωπα, ονόματα και διευθύνσεις.

Εκτός από τα πρόσωπα, η Μόσχα έχει στον προγραμματισμό της να συλλέξει επίσης τον τεράστιο όγκο προηγμένου οπλισμού που έχει στην κατοχή της η Wagner.

Δεν έχει νόημα να βρεις τους αυτουργούς και να αφήσεις αποθήκες γεμάτες με άρματα μάχης, πυραύλους και πολεμοφόδια στα χέρια ή τον έλεγχο του υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενου της χώρας.

Σήμερα υπολογίζεται πως ο Πριγκόζιν έχει στην κατοχή του σε 4 διαφορετικά σημεία του πλανήτη οπλικά συστήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων τα περισσότερα μάλιστα από αυτά αμερικανικά και όχι ρωσικά.

Η εύρεσή τους είναι κρίσιμη καθώς σε περίπτωση που ο πρώην άσπονδος φίλος του Πούτιν αποφασίσει να επανασυστήσει τη εταιρεία δολοφόνων του θα έχει ένα οπλοστάσιο αιχμής άμεσα διαθέσιμο.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο Πούτιν συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: προσέγγισε, ηρέμησε, εξάλειψε που έχει εφαρμόσει αρκετές φορές στα 23 χρόνια της παντοδυναμίας του στη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει επίσημα και δημόσια τοποθετηθεί για το θέμα μετά από την αμνήστευση Πριγκόζιν.

Η κρίσιμη μηχανή ξεπλύματος

Η Wagner εκτός των μισθοφόρων και του πολεμικού σκέλους διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο από εταιρείες «κελύφη».

Είναι αυτό το δίκτυο που όχι μόνο έδωσε ανάσα αλλά κυρίως ανέστησε την ρωσική οικονομία την τελευταία δεκαετία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν(Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Μέσα από το συγκεκριμένο δίκτυο και τα εκατοντάδες συμβόλαια, η Wagner έχει στην διάθεσή της ένα κρίσιμο «χαρτοφυλάκιο» μέσα από το οποίο όχι απλά ρέει αλλά ξεπλένεται και χρήμα, το οποίο είναι πρακτικά αδύνατο να πλήξουν οι δυτικές κυρώσεις.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως στον Πριγκόζιν σήμερα φαίνεται πως ανήκουν ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλεία χρυσού και διαμαντιών του κόσμου ενώ έχει στην κατοχή του και διάφορες πηγές με αρκετά μεγάλα ποσοστά από πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Αυτό το δίκτυο δεν είναι ούτε απλό ούτε και εύκολο να το οικειοποιηθεί, πόσο μάλλον να το καταστρέψει, το Κρεμλίνο.

Εάν πάρει την απόφαση να το διαλύσει, θα υποστεί συντριπτική ήττα στην οικονομία, θα είναι πρακτικά αδύνατο να μην έχουν βαρύτητα οι δυτικές κυρώσεις και κυρίως να μην αναγκαστεί να συρθεί σε συμβιβασμούς που δεν θέλει με την Ουκρανία και την Δύση.

Αν επιλέξει να το συντηρήσει θα πρέπει να βρει τον άνθρωπο που θα το πράξει για λογαριασμό του.

Ο Πριγκόζιν εκμεταλλευόμενος την σχέση αλλά και την οξυδέρκειά του κατάφερε να γίνει όχι απλά αναγκαίος αλλά άκρως απαραίτητος για το σύστημα και όχι μόνο για τον Πρόεδρο και φίλο του.

Κάποιος αντίστοιχος είναι δύσκολο να βρεθεί σε τόσο πιεστικά χρονικά πλαίσια και ο,τιδήποτε λιγότερο σε απόδοση από αυτή του Πριγκόζιν θα θέσει τα θεμέλια του συστήματος Πούτιν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ