ΚΟΣΜΟΣ

Χακάν Φιντάν για κάψιμο Κορανίου: «Συνένοχος όποιος κλείνει τα μάτια του»

Χακάν Φιντάν για κάψιμο Κορανίου: «Συνένοχος όποιος κλείνει τα μάτια του»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν AP Photo/Emrah Gurel

Έντονη ήταν η αντίδραση  και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην καύση Κορανίου μπροστά σε τζαμί στη Στοκχόλμη.

Στο μήνυμά του ο Χακάν Φιντάν αναφέρει:

«Καταδικάζω την άθλια ενέργεια στη Σουηδία κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών (Eid-al-Adha)!

Είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται αυτές οι αντι-ισλαμικές πράξεις υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης.

Είναι συνένοχος όποιος κλείνει τα μάτια του απέναντι σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις».

Μετά την αντίδραση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών και του ίδιου του Ερντογάν ακολούθησαν κι άλλες από αξιωματούχους.

«Καταδικάζω τη βδελυρή ενέργεια κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών, στη Σουηδία. Τέτοιες ισλαμοφοβικές αποκρουστικές πράξεις, που διαπράττονται υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης δεν είναι ποτέ αποδεκτές. Καταδικάζω όλα τα άτομα και ιδρύματα που τους το επιτρέπουν», ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είπε χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε την έγκριση που έδωσαν οι σουηδικές αρχές στην αίτηση για κάψιμο του Ιερού Κορανίου μπροστά από ένα τζαμί την ημέρα της Γιορτής των Θυσιών. Καταδικάζουμε έντονα τη στάση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σουηδίας που υπερασπίζεται τα εγκλήματα μίσους».

«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η σουηδική αστυνομία επέτρεψε το κάψιμο του Ιερού Κορανίου μπροστά από ένα τζαμί στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Δικαοσύνης, Γιλμάζ Τουντς.

Για να προσθέσει: «Η ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης είναι το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμα. Η προσβολή των ιερών των ανθρώπων δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στο πεδίο της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης. Καμία δικαστική απόφαση δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτή την προσβολή και αυτό δεν μπορεί να προστατευθεί σε κανένα δημοκρατικό κράτος δικαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ