ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συνελήφθη ο «στρατηγός Αρμαγεδδών» - Γνώριζε για την ανταρσία Πριγκοζίν

Ρωσία: Συνελήφθη ο «στρατηγός Αρμαγεδδών» - Γνώριζε για την ανταρσία Πριγκοζίν
Ο Σεργκέι Σουροβίκιν (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, γνωστός και ως «στρατηγός Αρμαγεδδών» στη Ρωσία, φέρεται να γνώριζε εκ των προτέρων για την ανταρσία του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, με διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι έχει συλληφθεί.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα τη σύλληψη του στρατηγού αλλά βρετανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι δεν έχει θεαθεί δημόσια από το περασμένο Σάββατο, όταν και ο επικεφαλής της Wagner ξεκίνησε την ολιγόωρη ένοπλη ανταρσία του.

«Κατά τα φαινόμενα ο Σουροβίκιν επέλεξε την πλευρά του Πριγκόζιν κατά τη διάρκεια της ανταρσίας και τον έχουν πιάσει» δήλωσε πηγή, που δεν κατονομάζεται, στην εφημερίδα Moscow Times.

Οι σχέσεις του Σουροβίκιν με τον Πριγκόζιν είναι γνωστές εδώ και χρόνια, με τους δύο άντρες να έχουν εκφράσει δημόσια την εκτίμησή τους ο ένας στον άλλον.

Ο Σουροβίκιν είναι επικεφαλής της ρωσικής αεροπορίας και πρώην επικεφαλής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν είχε πανηγυρίσει την εμπλοκή του στον πόλεμο το 2022, κάνοντας λόγο για μια «θρυλική φιγούρα» που «γεννήθηκε για να υπηρετεί τη μαμά πατρίδα».

Σύμφωνα με τους New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν εάν ο Σουροβίκιν έχει ενεργό ρόλο στην ανταρσία του Πριγκόζιν.

O Σουροβίκιν με τον υπουργό Άμυνας Σοϊγκού / Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι ο Σουροβίκιν γνώριζε τις προθέσεις του Πριγκόζιν, τότε αυτό ίσως να εξηγεί και τους λόγους που δεν υπήρξε καμία στρατιωτική απάντηση στην ανταρσία.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει διχογνωμία για τον πόλεμο και υποπτεύομαι ότι ο Σουροβίκιν συμμερίζεται την περιφρόνηση (σ.σ. του Πριγκόζιν) για τον ερασιτεχνισμό των Σοϊγκού και Γκερασίμοφ» λέει ο Σερ Λόρενς Φρίντμαν, καθηγητής μελετών πολέμου στο King’s College του Λονδίνου.

Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal μετέδιδε χθες, Τετάρτη, ότι ο Πριγκόζιν σχεδίαζε να συλλάβει τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Σεργκέι Σοϊγκού και τον ανώτατο στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Ο αρχηγός της Wagner είχε, άλλωστε, καταφερθεί πολλάκις εναντίον των δύο αξιωματούχων σε βίντεο που αναρτούσε στο Telegram.

«Όλα εξαρτώνται από το τι πιστεύεις ότι ήθελε να επιτύχει ο Πριγκόζιν. Ο Σουροβίκιν μπορεί να ήθελε αλλαγή της ανώτατης ηγεσίας αλλά δεν θα εμπλεκόταν μάλλον σε πραξικόπημα -άλλωστε δεν πιστεύω ότι και αυτός ήταν ο πρωταρχικός στόχος του Πριγκόζιν» λέει ο Φρίντμαν, o οποίος υποστήριξε παράλληλα ότι ο Σουροβίκιν ενδεχομένως να βρισκόταν στο Ροστόφ την ημέρα της ανταρσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ