ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία 17χρονου: Νεκρός διαδηλωτής στη Γαλλία - Προσπάθησε να αποφύγει τα επεισόδια

Δολοφονία 17χρονου: Νεκρός διαδηλωτής στη Γαλλία - Προσπάθησε να αποφύγει τα επεισόδια
Σφοδρές συγκρούσεις στη Γαλλία για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού AP Photo/Aurelien Morissard

Νεκρός κατέληξε την Παρασκευή (30/6) νεαρός άνδρας που πήδηξε από κτήριο το βράδυ της Πέμπτης (29/6) προσπαθώντας να αποφύγει τα επεισόδια που μαίνονται στη Γαλλία για τη δολοφονία του 17χρονου Νοέλ από σφαίρα αστυνομικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο Rtl, πρόκειται για έναν 19χρονο, που συμμετείχε σε διαδήλωση και ο οποίος έπεσε στο κενό από ύψος πέντε μέτρων, ενώ βρισκόταν στη στέγη ενός καταστήματος Lidl στο Petit-Quevilly του προαστίου Seine-Maritime της Νορμανδίας το βράδυ της Πέμπτης (29/6).

Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ρουέν και κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας του δεν αφήνει ελπίδες. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κατάστασης του νεαρού, ο εισαγγελέας της Ρουέν επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας νεαρός άνδρας γύρω στα είκοσί του πέθανε σήμερα το απόγευμα αφού έπεσε από μια στέγη στην οποία είχε ανέβει μαζί με έναν άλλο νεαρό άνδρα» σημείωσε.

Η περίπτωση του νεαρού αποτελεί τον πρώτο θάνατο εν μέσω των ταραχών που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία.

Τεθωρακισμένα στους δρόμους

Τεθωρακισμένα στους δρόμους θα κατεβάσει στους δρόμους ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για να αντιμετωπίσει τις οργισμένες διαδηλώσεις που έχουν κατακλύσει τη γαλλική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα την Παρασκευή (30/6) σε δηλώσεις του ο Μακρόν εξήγγειλε μέτρα για την καταστολή των κινητοποιήσεων και σύμφωνα με το BBC, καταδίκασε τη βία που έχει ξεσπάσει, προσθέτοντας ότι η παρούσα κατάσταση είναι «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη».

Τα μέτρα που ανήγγειλε

  • Παρουσία περισσότερης αστυνομίας.
  • Οι γονείς πρέπει να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι, με τον Μακρόν να σημειώνει πως δεν ήταν ευθύνη του κράτους, αλλά των γονιών να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από τις ταραχές.
  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις εντάσεις, διευκολύνοντας την οργάνωση διαμαρτυριών. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τις πλατφόρμες: άμεσος περιορισμός των βίντεο με αναπαραγωγή βανδαλισμών, να κοινοποιηθεί η ταυτότητα συγκεκριμένων χρηστών.

Στο μεταξύ συνολικά 150 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύκτας της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Γαλλία στα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Το χρονικό της δολοφονίας

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (27/6) στην γαλλική πόλη Ναντέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ο νεαρός βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ενοικιαζόμενο, με το οποίο φέρεται να είχε κάνει αρκετές τροχαίες παραβάσεις.

Ένα βίντεο που μεταδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και πιστοποιήθηκε από τη Le Monde δείχνει το σταματημένο όχημα, δύο αστυνομικούς να στέκονται στο πλάι στο ύψος του μπροστινού παραθύρου, ο ένας εκ των οποίων κρατά τον οδηγό υπό έλεγχο. Όταν το αυτοκίνητο αρχίζει να φεύγει, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς ανοίγει πυρ, και πετυχαίνει τον 17χρονο στο στήθος.

Το Σάββατο (1/7) θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του 17χρονου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ