ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία 17χρονου Ναέλ: Καρέ - καρέ οι πυροβολισμοί τεθωρακισμένων κατά διαδηλωτών στο Παρίσι

Δολοφονία 17χρονου Ναέλ: Καρέ - καρέ οι πυροβολισμοί τεθωρακισμένων κατά διαδηλωτών στο Παρίσι
Φωτογραφία αρχείου με όχημα της αστυνομίας AP Photo/Aurelien Morissard

Πυρ κατά διαδηλωτών άνοιξαν το βράδυ της Παρασκευής (30/6) τα τεθωρακισμένα οχήματα που βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας για να καταστείλουν τα βίαια επεισόδια, που σημειώνονται μετά την δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από σφαίρα αστυνομικού.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε πως θα κατεβάσει τεθωρακισμένα στους δρόμους, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οργισμένες διαδηλώσεις που έχουν κατακλύσει τη γαλλική πρωτεύουσα, αλλά και άλλες πόλεις, ενώ έχουν «επιστρατευθεί» 40.000 αστυνομικοί.

Σε δηλώσεις του ο Μακρόν εξήγγειλε μέτρα για την καταστολή των κινητοποιήσεων και σύμφωνα με το BBC, καταδίκασε τη βία που έχει ξεσπάσει, προσθέτοντας ότι η παρούσα κατάσταση είναι «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη».

Τα μέτρα που ανήγγειλε

  • Παρουσία περισσότερης αστυνομίας.
  • Οι γονείς πρέπει να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι, με τον Μακρόν να σημειώνει πως δεν ήταν ευθύνη του κράτους, αλλά των γονιών να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από τις ταραχές.
  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις εντάσεις, διευκολύνοντας την οργάνωση διαμαρτυριών. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τις πλατφόρμες: άμεσος περιορισμός των βίντεο με αναπαραγωγή βανδαλισμών, να κοινοποιηθεί η ταυτότητα συγκεκριμένων χρηστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ