ΚΟΣΜΟΣ

Πού εξαφανίστηκαν οι Ρώσοι ολιγάρχες μετά την αποστασία Πριγκόζιν

Πού εξαφανίστηκαν οι Ρώσοι ολιγάρχες μετά την αποστασία Πριγκόζιν
(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Μία εβδομάδα από αυτό που ο ιστορικός του μέλλοντος θα κληθεί να απαντήσει εάν ήταν η αρχή του τέλους για την 20ετή κυριαρχία στα του Βλαντιμίρ Πούτιν στα πολιτικά πράγματα της Ρωσίας, στην Μόσχα παρά τις on και off the record διαβεβαιώσεις πως όλα βαίνουν καλώς, τα «απόνερα» της απόπειρας πραξικοπήματος (ή της αποστασίας) του αργηγού της Wagner Γιεβγένι Πριγκόζιν εξακολουθούν να δημιουργούν σημαντικά θέματα.

Από την μία το «κυνήγι» για το κεφάλι του Πριγκόζιν που ξεκίνησε επίσημα από την στιγμή που το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως η δίωξη εναντίον του μπαίνει στο αρχείο και από την άλλη η περίεργη «σιγή ασυρμάτου» από την πλευρά του «Στρατηγού Αρμαγεδδώνα» Σεργκέι Σουροβίκιν, που φαίνεται να είχε σχέσεις με τον «σεφ του Πούτιν» και γνώριζε τι θα συμβεί.

Από την άλλη, η άγνωστη εξέλιξη και οι επιλογές του Κρεμλίνου όχι τόσο αναφορικά με τον στρατιωτικό βραχίονα της Wagner όσο με τις εταιρείες «βιτρίνες» που δίνουν ανάσα στην ρωσική οικονομία.

Σε αυτόν ακριβώς τον τομέα που βραχυπρόθεσμα θα παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία όσο και σε αυτόν που μαίνεται εντός των τειχών του Κρεμλίνου ήρθε εσχάτως να προστεθεί ακόμη μία προβληματική για τον Ρώσο Πρόεδρο παράμετρος…

Ο αρχηγός της Wagner Πριγκόζιν / (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Πολλά ρωσικά ερευνητικά μέσα, τα οποία όπως είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον 14 μήνες συνεχίζουν να λειτουργούν εξόριστα, αναφέρουν πως πολλές περίεργες και κυρίως χωρίς σχέδιο πτήσεις απογειώθηκαν από διαφορετικά αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας λίγο μετά το «διάγγελμα» Πριγκόζιν και την πορεία προς τη Μόσχα των 20.000 και πλέον μισθοφόρων του.

Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι σημειώνουν -παραθέτοντας μάλιστα και στοιχεία από τις συγκεκριμένες πτήσεις- πως τρία διαφορετικά αεροσκάφη απογειώθηκαν το καθένα με διαφορετικό προορισμό αλλά όλα τους είχαν επιβάτες που προσπαθούσαν να κάνουν ένα και μόνο πράγμα: «να σώσουν ό,τι σώζεται».

Στο πρώτο αεροσκάφος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φέρεται να επέβαινε ο Arkady Rotenberg και στο άλλο ο Vladimir Potanin με μέλη των οικογενειών τους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Potanin / (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Το πρώτο αεροσκάφος κατευθύνθηκε στο Αζερμπαϊτζάν και το δεύτερο στην Τουρκία. Το τρίτο αεροσκάφος απογειώθηκε από απομακρυσμένο – πριβέ αεροδρόμιο έξω από την Μόσχα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε αυτό επέβαινε η Ksenia Shoigu, η κόρη του υπουργού άμυνας της Ρωσίας με προορισμό το Ντουμπάι.

Κι αν για την κόρη του Σοϊγκού είναι λίγο πολύ εύκολα κατανοητός ο λόγος της άτακτης φυγής καθώς ο πατέρας της υπήρξε βασικός στόχος της Wagner και του Πριγκόζιν, οι δύο ολιγάρχες δεν είχαν εκ πρώτης κάποιον λόγο να τραπούν σε φυγή.

Το προφίλ των φυγάδων ολιγαρχών

Ο Vladimir Olegovich Potanin είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ρωσία με την περιουσία του να ξεπερνά το 2022 τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Potanin «έχτισε» το όνομά του και τον τεράστιο τραπεζικό του λογαριασμό μέσα από επενδυτικά σχήματα αμφιβόλου ηθικής και νομιμότητας, κατά την ταραγμένη για την Ρωσία δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με το Forbes, το 2023 λόγω και των οικονομικών κυρώσεων η περιουσία του τον κατέτασσε στην 2η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας με 23,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Potanin μπήκε στην λίστα με τις κυρώσεις το 2018 όταν οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την πρώτη λίστα με τους ανθρώπους του Πούτιν που έμπαιναν στο στόχαστρο.

Από το 2022 βρίσκεται και στην λίστα των βρετανικών κυρώσεων ως ένας από τους στενότερους συνεργάτες – ολιγάρχες του Ρώσου Προέδρου.

Ο Arkady Romanovich Rotenberg μαζί με τον αδελφό του Μπόρις, είναι οι ιδιοκτήτες της Stroygazmontazh. Η Stroygazmontazh είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αγωγών αερίου και υποδομών ενέργειας της Ρωσίας. Τα δύο αδέλφια είναι από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους της Ρωσίας και δύο από τους σημαντικότερους διαχρονικά συμμάχους του Πούτιν.

AP20078589868845.jpg
O Arkady Romanovich Rotenberg κατά τη διάρκεια βράβευσής του από τον Πούτιν / (Alexander Nemenov, Pool Via AP)

Το 2023 ο Arkady, όπως εκτιμά το Forbes, έχει περιουσία που ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η οικογένεια Rotenberg βρίσκεται στην λίστα με τις κυρώσεις της Δύσης από το 2014 λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

Η φυγή των δύο από τους σημαντικότερους κρίκους της ρωσικής οικονομίας αμέσως μετά την «έκρηξη» Πριγκόζιν θα πρέπει άμεσα και όχι σε δεύτερο χρόνο να προβληματίσει το Κρεμλίνο.

Μπορεί ο Πριγκόζιν κάποια στιγμή να πέσει στα δίχτυα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών αλλά εάν το Κρεμλίνο δεν καταφέρει να συνδέσει όλα τα κομμάτια της «πλεκτάνης» ενάντια στον Ρώσο Πρόεδρο πολύ δύσκολα θα μπορέσει να προβλέψει τα επόμενα βήμα όσων επέλεξαν να κάνουν ακόμη λίγη υπομονή με τον Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ