ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Εντολή της Ρωσίας στους Ουκρανούς υπαλλήλους να εγκαταλείψουν τον πυρηνικό σταθμό

Ζαπορίζια: Εντολή της Ρωσίας στους Ουκρανούς υπαλλήλους να εγκαταλείψουν τον πυρηνικό σταθμό
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια AP Photo/File

Μειώνει την παρουσία της στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, η Ρωσία ενώ έδωσε εντολή στους Ουκρανούς υπαλλήλους να απομακρυνθούν.

Οι Ουκρανοί υπάλληλοι που έμειναν στο εργοστάσιο και αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμβόλαια με τη Rosatom είπαν να εκκενώσουν πριν από την Τετάρτη, κατά προτίμηση στην Κριμαία.

Στην τελευταία του ομιλία, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδιάζει αυτό που αποκάλεσε «επικίνδυνες προκλήσεις» στο εργοστάσιο που ελέγχεται από τη Μόσχα. Διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει εγκαταστήσει εκρηκτικά για να σαμποτάρει την πυρηνική εγκατάσταση.

Από την πλευρά της η Μόσχα υποστήριξε ότι το Κίεβο ετοιμαζόταν να βομβαρδίσει το εργοστάσιο που είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης και σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας δολιοφθοράς μπορεί να είναι καταστροφικές.

«Όταν οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ουκρανούς ότι ετοιμάζονται να κάνουν κάτι, είναι συχνά σημάδι ότι πρόκειται να το κάνουν μόνοι τους, όπως είδαμε με το φράγμα Kαχόβκα» λέει ο αναλυτής του Sky News, Dominic Waghorn.

Πολίτες άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά από τις κατηγορίες.

Παράλληλα οι Αρχές οργανώνουν εκπαιδευτικές συνεδρίες για να καθοδηγήσουν τον πληθυσμό σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής.

Πώς να ετοιμάσετε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης ή να αποκτήσετε μια αυτοσχέδια μάσκα είναι μερικά από τα βήματα που ακολουθούν για να προσπαθήσουν να οργανώσουν μια ασφαλή έξοδο σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ