ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στα Στενά του Ορμούζ: Τι απαντά η Τεχεράνη για την επίθεση στο ελληνόκτητο τάνκερ

Θρίλερ στα Στενά του Ορμούζ: Τι απαντά η Τεχεράνη για την επίθεση στο ελληνόκτητο τάνκερ
Αμερικανικό πολεμικό σε επιφυλακή στα Στενά του Ορμούζ AP Photo/Jon Gambrell

Στον απόηχο του θρίλερ που εκτυλίχθηκε την Τετάρτη (5/7)  όταν το ιρανικό Ναυτικό άνοιξε πυρ και προσπάθησε να καταλάβει το Richmond Voyager, ένα τάνκερ ελληνικής ιδιοκτησίας  στα στενά του Ορμούζ  η Τεχεράνη έδωσε τη δική της εκδοχή για το περιστατικό.  

Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRINN το Ιράν είχε λάβει εντολή από δικαστήριο για να καταλάβει το πλοίο καθώς νωρίτερα είχε συγκρουστεί με ιρανικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν επτά άτομα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά πέντε εξ αυτών.

Το θρίλερ εκτυλίχθηκε την Τετάρτη (5/7) και η κατάληψη απετρέπη χάρη στην παρέμβαση πλοίου του 5ου αμερικανικού στόλου που έπλεε στην περιοχή. Το Richmond Voyager είχε ναυλωθεί απόαμερικανική Chevron, ενώ πλέει υπό σημαίας των νήσων Μπαχάμες.

Από τα Στενά του Ορμούζ που βρίσκονται ανάμεσα στο Ιράν και το Ομάν περνούν τάνκερ που μεταφέρουν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου και των προϊόντων του.

Εξ ου και είναι συχνό φαινόμενο πλοία που διέρχονται τα Στενά να καταλαμβάνονται για να χρησιμοποιηθούν από το Ιράν ως διαπραγματευτικό χαρτί με τη Δύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ