ΚΟΣΜΟΣ

Εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων συμφώνησαν Ισραήλ–Τουρκία

Εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων συμφώνησαν Ισραήλ–Τουρκία
Οι σημαίες του Ισραήλ και της Τουρκίας κυματίζουν με τη δεύτερη να ξεπροβάλλει από την τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016 REUTERS/Baz Ratner

Το Ισραήλ και η Τουρκία κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, έπειτα από έξι χρόνια κρίσης, η οποία είχε προκληθεί από την αιματηρή επιδρομή ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Το Τελ Αβίβ δεσμεύτηκε, κυρίως, να καταβάλει 20 εκατ. δολάρια (18 εκατ. ευρώ) σε ένα ταμείο αποζημιώσεων για τις οικογένειες των δέκα Τούρκων, που σκοτώθηκαν τον Μάιο του 2010 στην έφοδο στο Mavi Marmara. To πλοίο είχε ναυλωθεί από τουρκική ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία επιχείρησε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί σε δικαστικές διώξεις εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών.

Επίσης, η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή των πρεσβευτών στις δύο χώρες.

Τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν από αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δηλώνοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και ότι όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αύριο σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη (13.00 ώρα Ελλάδας).

Είπε, επίσης, ότι διπλωμάτες από τις δύο χώρες θα υπογράψουν παράλληλες συμφωνίες την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) βρίσκεται από σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι (John Kerry). Η Ουάσιγκτον είχε επιδιώξει τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να ενισχυθεί το μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αρχικά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε την είδηση, αλλά αργότερα επίσημη τουρκική πηγή αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ (Binali Yıldırım) θα δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο στην Άγκυρα στις 13:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικυρωθεί από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας την Τετάρτη, σύμφωνα με τον ισραηλινό αξιωματούχο.

Η Τουρκία ήταν στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή του Ισραήλ μέχρι το 2000. Οι σχέσεις των δύο χωρών στη συνέχεια επιδεινώνονταν σταδιακά, πριν πληγούν τελειωτικά τον Μάιο του 2010.

Το Ισραήλ είχε ζητήσει συγνώμη το 2013, αλλά η ένταση επανήλθε το 2014 μετά από τον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ στη Γάζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ