ΚΟΣΜΟΣ

Η πυρηνική συμφωνία Ουκρανίας - Βουλγαρίας και το θερμό επεισόδιο δύο προέδρων

Η πυρηνική συμφωνία Ουκρανίας - Βουλγαρίας και το θερμό επεισόδιο δύο προέδρων
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/VASSIL DONEV

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε την Πέμπτη στην Βουλγαρία. Εκ πρώτης, η συγκεκριμένη επίσκεψη μπορεί να φαντάζει δευτερεύουσας σημασίας, αλλά η αλήθεια είναι πως για την Ουκρανία είναι μία από τις κομβικότερες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο λόγος δεν είναι ο προφανής, καθώς μπορεί η κυβέρνηση της Βουλγαρίας να είναι υπέρ του ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και να έχει δηλώσει ανοιχτά πως η αποστολή όπλων στην Ουκρανία είναι μέσα στον σχεδιασμό της, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ, είναι ένας από τους φανατικότερους οπαδούς του Πούτιν στα Βαλκάνια.

Ο Ζελένσκι μπορεί να έχει μεταβεί ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Μεγάλη Βρετανία εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών από την Ρωσία στα εδάφη του, αλλά η σημερινή επίσκεψη στα Βαλκάνια ήταν κρίσιμη και για έναν ακόμη λόγο πέρα από τα οπλικά συστήματα ή τους δρόμους συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αυτό που «καίει» περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το Κίεβο είναι η ενεργειακή επάρκεια. Ο χειμώνας που πέρασε ήταν εξόχως δύσκολος για όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς οι Ρώσοι είχαν στην κατοχή τους δύο από τις σημαντικότερες ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και το φράγμα στην Κακχόβκα και φυσικά τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης αυτόν στην Ζαπορίζια.

Ο πυρηνικός σταθμός στην Ζαπορίζια δεν έχει καταστεί εφικτό για τους Ουκρανούς να ανακαταληφθεί και όσο περνά ο καιρός ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατανοεί πως ακόμη και αν δυνάμεις του υπερνικήσουν τις ρωσικές που το έχουν στην κατοχή τους από τον πρώτο μήνα της εισβολής, η Μόσχα είναι απίθανο να το αφήσει «άθικτο» ακόμη και αν το κόστος ισοδυναμεί με τεράστια καταστροφή.

Για τον λόγο αυτό και κυρίως επειδή τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας είναι
εξοπλισμένα με ρωσικού τύπου αντιδραστήρες, εδώ και μήνες ο Ζελένσκι και το επιτελείο του ψάχνουν τρόπο προσέγγισης χωρών που διαθέτουν ανταλλακτικά αλλά και πυρηνικά – εμπλουτισμένα υλικά τα οποία θα μπορούσαν να προμηθευτούν προκειμένου να εξοπλίσουν έτερα πυρηνικά εργοστάσια στον Ουκρανικό χώρο και έτσι να εξασφαλίσουν εγκαίρως πως ο επόμενος χειμώνας θα είναι καλύτερος.

Τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά και τα πυρηνικά υλικά, τα διαθέτει η Βουλγαρία, καθώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ το πυρηνικό της εργοστάσιο στην πόλη Μπελένε στα σύνορα με την Ρουμανία. Η επικοινωνία Κιέβου - Σόφιας έχει γίνει εδώ και καιρό και μάλιστα οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει και στο επίπεδο της συμφωνίας με το αντίτιμο για το Κίεβο να φτάνει περίπου στα 600 εκατομμύρια δολάρια για όλο το «πακέτο».

Αυτός που προσπάθησε να βάλει ανάχωμα στις ομαλές συνομιλίες Κιέβου - Σόφιας δεν
ήταν άλλος από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ ο οποίος δεν δίστασε να «παίξει» με τις λέξεις «διαφωνία» αντί για πόλεμος με ανοιχτές τις κάμερες στο προεδρικό μέγαρο σήμερα.

Ο Ράντεφ με κάποια δόση ειρωνείας και ένα ελαφρύ μειδίαμα είπε στον Ουκρανό πρόεδρο: «ο πόλεμος δεν είναι ποτέ λύση»… θέλοντας να θέσει τις βάσεις για το δικό του σόου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Politico, η απάντηση που έλαβε από τον Ζελένσκι ήταν εξόχως σύντομη, αλλά και σοκαριστική για τον ίδιο: «Αν δεν κάνω εγώ πόλεμο, αυτός θα έρθει στη δική σου χώρα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος με τον Ράντεφ να εμφανίζεται ξεκάθαρα αμήχανος και να προσπαθεί να το κρύψει ξεφυλλίζοντας τα έγγραφα που είχε μπροστά του.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, άτομο του περιβάλλοντός του, ζήτησε από τις
κάμερες να αποχωρήσουν ψελλίζοντας πως «ίσως να υπάρχει λύση». Παραμένει άγνωστο εάν τελικώς επετεύχθη συμφωνία για το βασικό ζήτημα των υλικών και των
ανταλλακτικών, αλλά θεωρείται δεδομένο από δυτικές πηγές πως η Ουκρανία θα πληρώσει και θα λάβει το σύνολο όσων χρειάζεται. Όσο για τον Ράντεφ θα πρέπει είτε να αναθεωρήσει την οπτική του ή τουλάχιστον να αποφεύγει τις συναναστροφές με
Ουκρανούς…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ