ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ προς Μαδούρο: «Λάθος μήνυμα» ο αποκλεισμός της αντιπολίτευσης από τις κάλπες

ΗΠΑ προς Μαδούρο: «Λάθος μήνυμα» ο αποκλεισμός της αντιπολίτευσης από τις κάλπες
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. AP Photo/Susan Walsh, File

Την παρέμβαση των ΗΠΑ προκάλεσε η απόφαση Μαδούρο να απαγορεύσει στην Μαρία Κορίνα Ματσάδο – φαβορί της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα- την συμμετοχή της ως υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές του 2024

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκρινε χθες - Πέμπτη - πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στέλνει λάθος «μήνυμα» ενόψει των προεδρικών εκλογών:

«Ο αποκλεισμός εξέχοντος μέλους της αντιπολίτευσης το οποίο ήθελε να συμμετάσχει στις εκλογές αυτές στέλνει βεβαίως το αντίθετο μήνυμα» από το ότι το Καράκας θέλει «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γουιάνα, χώρα που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα.

«Νομίζω πως αυτό είναι βαθιά, βαθιά ατυχές», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Είπε ακόμη ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στο Καράκας «είναι μέσο για την επίτευξη σκοπού και ο σκοπός είναι να συμβάλουμε να εκπληρωθεί η βούληση του λαού της Βενεζουέλας να αποκατασταθεί η δημοκρατία. Και όπως έχω ήδη πει, αυτό ξεκινά με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

«Εκτός» το φαβορί

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, από τα φαβορί της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 2024, απαγορεύτηκε να αναλάβει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα για 15 χρόνια, κάτι που πρακτικά τη θέτει εκτός μάχης, με απόφαση του Γενικού Ελεγκτή της Βενεζουέλας (σ.σ. δημόσιου θεσμού ανάλογου του Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο / AP Photo/Ariana Cubillos

Η κυρία Ματσάδο, 55 ετών, φερόταν να προηγείται σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, εν όψει της εσωκομματικής διαδικασίας της αντιπολίτευσης, την 22η Οκτωβρίου.

Άλλα τρία εξέχοντα στελέχη της αντιπολίτευσης που θεωρούνταν φαβορί στη διαδικασία, ο Ενρίκε Καπρίλες, ήδη υποψήφιος δύο φορές, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρώην «μεταβατικός πρόεδρος», καθώς και ο Φρέντι Σουπερλάνο, ο οποίος κέρδισε υποψήφιο της συμπολίτευσης στις περιφερειακές εκλογές του, έχουν επίσης αποκλειστεί από την κούρσα.

Η αντιπολίτευση έχει τονίσει επανειλημμένα πως η εσωκομματική διαδικασία θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή υποψηφίων, οι οποίοι δεν έχουν τυπικά δικαίωμα υποψηφιότητας, καθώς ελπίζει ότι οι αποφάσεις που τους έθεσαν εκτός μάχης θα αρθούν πριν από τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των οποίων δεν έχει οριστεί ακόμη.

Αδιέξοδο

Αυτό ήταν κάτι που βρισκόταν στην καρδιά των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, διαδικασία όμως που έχει περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και μήνες.

O πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο AP Photo/Ariana Cubillos

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επέκρινε προχθές Τετάρτη τις δημόσιες τοποθετήσεις της Ουάσιγκτον όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, κάνοντας λόγο για αμερικανική «ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναφέρει πως θα χαλάρωνε τις κυρώσεις που επέβαλε για να αναγκάσει τον Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία εάν σημειωνόταν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση ενόψει των προσεχών εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ