ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Πολίτης έσκαβε στην αυλή του και ανακάλυψε το σπαθί ενός Βίκινγκ

Νορβηγία: Πολίτης έσκαβε στην αυλή του και ανακάλυψε το σπαθί ενός Βίκινγκ
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Τον τάφο ενός πολεμιστή Βίκινγκ ηλικίας... 1.100 ετών ανακάλυψε ένας άνδρας στη νότια Νορβηγία, όταν σκάβοντας στην αυλή του σπιτιού του εντόπισε αρχικά ένα σπαθί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα livescience.com, πρόκειται για ένα σκουριασμένο σιδερένιο σπαθί το οποίο έχει σπάσει σε δύο κομμάτια. Το στυλ της λαβής του όπλου επέτρεψε στους αρχαιολόγους να χρονολογήσουν την ταφή του Βίκινγκ τοποθετώντας την περίπου στο 900 μ.Χ.

«Έχουμε μια καλή καταγραφή του πώς εξελίχθηκε η ''μόδα'' στα σχήματα των λαβών των σπαθιών στη Νορβηγία, από τις πρώιμες εποχές μέχρι τις πιο σύγχρονες», ανέφερε ο αρχαιολόγος, Γιόακιμ Γουίντερβολ. «Συγκρίνοντάς το με άλλες γνωστές λαβές σπαθιών, πιστεύουμε ότι αυτό το σπαθί είναι από τα τέλη του 9ου έως τον 10ο αιώνα», πρόσθεσε.

Άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο περιλάμβαναν ένα μακρύ δόρυ σχεδιασμένο να χρησιμοποιείται από έφιππο, γυάλινες χάντρες, μια πόρπη ζώνης επιχρυσωμένη, καθώς και μια χάλκινη καρφίτσα.

Τα αντικείμενα φαίνεται ότι ανήκαν σε έναν πολεμιστή Βίκινγκ με το μακρύ δόρυ να υποδηλώνει ότι «επρόκειτο για κάποιον που γνώριζε να μάχεται έφιππος». Ο πολεμιστής ήταν σίγουρα κάποιος εύπορος, με βάση τα χρυσοποίκιλτα κοσμήματα, εκτιμούν οι αρχαιολόγοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ