ΚΟΣΜΟΣ

NATO: Συνδιάλεξη των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ουκρανίας ενόψει της συνόδου

NATO: Συνδιάλεξη των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ουκρανίας ενόψει της συνόδου
AP Photo/Olivier Matthys

Τηλεφωνική συζήτηση για τη σύνοδο κορυφής του NATO είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών στα χέρια του ρωσικού στρατού.

«Είχα μια σημαντική συζήτηση με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα (...) ενόψει της συνόδου του NATO αυτή την εβδομάδα», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν μέσω Twitter.

Σε δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του κ. Μπλίνκεν το οποίο υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ αναφέρεται πως συζητήθηκε επίσης η «πρόοδος» της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Από την πλευρά του ο κ. Κουλέμπα έκανε λόγο για «παραγωγική» συνδιάλεξη, ενώ επισήμανε πως σκοπός και των δύο πλευρών είναι η σύνοδος της Ατλαντικής Συμμαχίας να αποτελέσει «νίκη για όλους»: «για την Ουκρανία, για το NATO και για την παγκόσμια ασφάλεια».

Το Κίεβο θέλει να λάβει σαφές σινιάλο για την ένταξή του στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού. Αν και η άμεση ένταξή του αποκλείεται, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν πόλεμο ανάμεσα στη συμμαχία και τη Ρωσία, ο Λευκός Οίκος ανέφερε την Παρασκευή πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει με τους υπόλοιπους 30 ηγέτες τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ