ΚΟΣΜΟΣ

«Μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ουκρανία θα δημιουργήσουν οι βόμβες διασποράς» λέει στρατιωτικός αναλυτής

«Μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ουκρανία θα δημιουργήσουν οι βόμβες διασποράς» λέει στρατιωτικός αναλυτής
(AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

Την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να στείλει βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, σχολίασε ο στρατιωτικός αναλυτής, πρώην εκπρόσωπος ΝΑΤΟ, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ουκρανία και στον ουκρανικό στρατό για να εκκαθαρίσει αυτά που ίσως δημιουργηθούν αν χρησιμοποιηθούν οι βόμβες διασποράς» εκτίμησε ο στρατιωτικός αναλυτής, πρώην εκπρόσωπος ΝΑΤΟ, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συνέχισε λέγοντας ότι «όταν σκάσουν δημιουργούν μικρά βομβίδια τα οποία διασπείρονται σε ένα τεράστιο χώρο και αυτά λειτουργούν σαν νάρκες και σαν παγίδες και μολύνουν το έδαφος».

Όπως ανέφερε «τις βόμβες διασποράς τις έδωσε η Ουάσιγκτον στο Κίεβο με τη σημείωση ότι αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός ρωσικών εδαφών. Τώρα ποια είναι τα ρωσικά εδάφης; Αν είναι αυτά που καταλήφθηκαν από τη Ρωσία ουκρανικά ή όχι, είναι άλλης τάξεως θέμα».

Ο κ. Θεοδωρικίδης εξήγησε ότι «τα δίνουν σαν όπλο αποτροπής», αναφερόμενος στις βόμβες διασποράς και πρόσθεσε ότι «είναι μια βόμβα η οποία όταν σκάσει δημιουργεί μικρά βομβίδια τα οποία διασπείρονται σε ένα τεράστιο χώρο και αυτά λειτουργούν σαν νάρκες και σαν παγίδες, μολύνοντας το έδαφος».

Υπό αυτή την έννοια σημείωσε πως «πρέπει να σκεφθούν καλά οι Ουκρανοί πως και εάν τις χρησιμοποιήσουν ή εάν είναι στη φαρέτρα σαν διπλωματική απειλή».

Όπως επισήμανε «η βόμβα διασποράς συνδυάζεται περαιτέρω με χρήση πυρηνικών για αντίμετρα στα όπλα διασποράς».

«Αυτό το παιχνίδι είναι λίγο επικίνδυνο, αλλά σε κάθε περίπτωση το ουκρανικό δεν θα λήξει. Υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στην Ευρώπη» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ