ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Βερολίνο χαιρετίζουν την απόφαση Ερντογάν  να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΗΠΑ και Βερολίνο χαιρετίζουν την απόφαση Ερντογάν  να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
AP Photo/Manu Fernandez, File

«Έτοιμος» να εργαστεί με τον Ερντογάν για την προαγωγή της άμυνας και της αποτροπής στην ευρωατλαντική περιοχή» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, χαιρετίζοντας την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε πως «ανυπομονεί» να υποδεχτεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή και το Βερολίνο χαιρετίζει τη συμφωνία στο Βίλνιους, με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να τονίζει ότι «άνοιξε επιτέλους ο δρόμος» για την επικύρωση του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν δέχτηκε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο τουρκικό κοινοβούλιο και να συνεργαστεί μαζί του για την επικύρωσή του, κάνοντας λόγο για «ιστορικό βήμα».

«Η ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ιστορικό βήμα που ωφελεί την ασφάλεια όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Μας καθιστά όλους περισσότερο ισχυρούς και πιο ασφαλείς», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η Σουηδία δέχτηκε «ως μέλος της ΕΕ να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την επανενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και να συμβάλει για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και την απελευθέρωση της βίζας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ