ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Ο Ερντογάν συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Ο Ερντογάν συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Yves Herman, Pool Photo via AP

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να στηρίξει τη σουηδική υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μετά τη συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό ο Τούρκος πρόεδρος, συμφώνησε να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στην ΕΕ και να προωθήσει το θέμα άμεσα στην Τουρκική εθνοσυνέλευση για επικύρωση. Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα που καθιστά όλους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ισχυρότερους και πιο ασφαλείς», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για μια «σαφή δέσμευση» και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα συμβεί «το συντομότερο δυνατόν».

Όσον αφορά την Ουγγαρία, που επίσης δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει το πρωτόκολλο.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, κατά την τριμερή συνάντηση που είχε σήμερα Δευτέρα (10/7) στο Βίλνιους με τον Γενς Στολντεμπεργκ και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύτηκε ότι δεν θα στηρίζει τις οργανώσεις τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές και ειδικά την οργάνωση των Κούρδων YPG/PYD και την οργάνωση FETÖ του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Παραμονή της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος, που μπλοκάρει εδώ και 14 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, έθεσε έναν νέο όρο για να άρει το βέτο του: την επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και πολλά χρόνια.

Νωρίτερα, τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το Βερολίνο έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν στον Τούρκο πρόεδρο ότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε στον Ερντογάν στη χθεσινή τους επικοινωνία (9/7) ότι το αίτημα για ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ και του υπενθύμισε την δεινή θέση στην οποία θα βρεθεί η Τουρκία αλλά και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε περίπτωση που δεν γίνει η ένταξη της Σουηδίας.

Σε μια προσπάθεια να αρθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ οργάνωσε συνάντηση του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, κατά την οποία οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Συμφωνία Ερντογάν - Μισέλ για την εκ νέου ενεργοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συμφώνησαν να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Σαρλ Μισέλ στο τέλος της συνάντησής τους στο Βίλνιους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter o Σαρλ Μισέλ. «Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος ηγέτης είχε συνδέσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του στην ΕΕ που βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ