ΚΟΣΜΟΣ

Γυμναστήριο, σπα, εξοπλισμός ομορφιάς: Διέρρευσαν φωτογραφίες από το τρένο - φάντασμα του Πούτιν

Γυμναστήριο, σπα, εξοπλισμός ομορφιάς: Διέρρευσαν φωτογραφίες από το τρένο - φάντασμα του Πούτιν
Έγγράφα και φωτογραφίες που απέκτησε αποκλειστικά η ομάδα ρωσικών ερευνών Dossier Center αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για το τρένο-φάντασμα του Ρώσου προέδρου Obtained by CNN

Η 5η Αυγούστου 2022 ήταν μια μέρα όπως πολλές άλλες στην Ουκρανία. Το πρώτο φως αποκάλυψε την καταστροφή από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ρωσικές επιθέσεις σε μια κατοικημένη γειτονιά του Μικολάιβ εκείνο το πρωί έφεραν «σημαντική καταστροφή» σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 άτομα.

Την ίδια ημέρα, στη Μόσχα, οι υπάλληλοι στο γραφείο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν απασχολημένοι με ένα θέμα που απείχε πολύ από τον βάρβαρο πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Διοίκηση Μεταφορών έλαβε μια έκκληση», έγραψε ένας αξιωματούχος του Κρεμλίνου, «σχετικά με την ανάγκη να εγκατασταθούν τα όργανα γυμναστικής Hoist HD-3800 και Hoist HD-3200 αντί των Abductor-Standard και Abductor-Technogym στο βαγόνι αθλητισμού-υγείας με αριθμό 021-78630».

Έγγραφα που διέρρευσαν πρόσφατα δείχνουν ότι το «βαγόνι αθλητισμού-υγείας» δεν χρησιμοποιείται από κανέναν άλλον, παρά από τον ίδιο τον Πούτιν.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ιδιωτική ζωή του Πούτιν. Όμως ένας θησαυρός εγγράφων και φωτογραφιών που αποκτήθηκε αποκλειστικά από την ομάδα ρωσικών ερευνών Dossier Center με έδρα το Λονδίνο, και μοιράστηκε στο CNNi, τη Süddeutsche Zeitung και τους γερμανικούς δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς NDR και WDR, αποκαλύπτει λεπτομέρειες που το Κρεμλίνο αποκρύπτει από τη δημόσια θέα.

Το Dossier Center υποστηρίζεται από τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, έναν εξόριστο πρώην μεγιστάνα του ρωσικού πετρελαίου που έγινε επικριτής του Κρεμλίνου.

Το γεγονός ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί τρένο είναι γνωστό. Το ίδιο το Κρεμλίνο έχει δώσει στη δημοσιότητα εικόνες από συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο τρένο, σε μια περίτεχνα διακοσμημένη αίθουσα συνεδριάσεων. Το περιεχόμενο των άλλων 20 περίπου βαγονιών του τρένου, ωστόσο, ήταν ένα καλά φυλασσόμενο κρατικό μυστικό.

Το Dossier Center αναφέρει ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν προέρχονται από έναν υπάλληλο της Zircon Service, μιας ρωσικής εταιρείας στην οποία οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι έχουν αναθέσει τον εξοπλισμό των βαγονιών που προορίζονται για το γραφείο του Ρώσου προέδρου.

Το «βαγόνι αθλητισμού-υγείας»

Μεταξύ των τμημάτων του τρένου που περιγράφονται λεπτομερώς είναι το βαγόνι με αριθμό 021-78630. Ένα ιλουστρασιόν φυλλάδιο που έφτιαξε η ίδια η Zircon απεικονίζει ένα πολυτελές γυμναστήριο και σπα πάνω σε ρόδες σχεδιασμένο για τον Πούτιν, αναφέρει το Dossier Center.

Σχεδιάγραμμα και φωτογραφίες από το γυμναστήριοObtained by CNN

Το βαγόνι ολοκληρώθηκε το 2018. Την εποχή που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες, ήταν εξοπλισμένο με ιταλικά βαράκια και όργανα γυμναστικής της Technogym – που αργότερα αντικαταστάθηκαν, όπως φαίνεται, από μηχανήματα της Hoist, εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ.

Σχεδιάγραμμα και φωτογραφίες από το δωμάτιο μασάζ και ομορφιάς

Πιο κάτω στο ίδιο βαγόνι, ένα πλήρες κέντρο αισθητικής είναι εξοπλισμένο με ένα τραπέζι μασάζ και κάθε είδους εξοπλισμό ομορφιάς υψηλών προδιαγραφών – συμπεριλαμβανομένου, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε, ενός μηχανήματος ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της σφριγηλότητας του δέρματος. Τέλος, ένα μπάνιο με πλακάκια διαθέτει πλήρες τουρκικό χαμάμ και ντους.

Σχεδιάγραμμα και φωτογραφίες από το μπάνιο με το χαμάμObtained by CNN

Μεταξύ των εγγράφων που περιήλθαν στην κατοχή του Dossier Center περιλαμβάνονται επιστολές που συνδέουν τον εξοπλισμό των σιδηροδρομικών βαγονιών, συμπεριλαμβανομένου του βαγονιού του γυμναστηρίου, απευθείας με αξιωματούχους στα υψηλότερα επίπεδα της διοίκησης του Πούτιν.

Το Κρεμλίνο αρνείται κατηγορηματικά τα ευρήματα του Dossier Center, δηλώνοντας στο CNNi: «Ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει τέτοιο βαγόνι στη χρήση του ή στην ιδιοκτησία του».

Γιατί ο Πούτιν χρησιμοποιεί τρένο

Σύμφωνα με έναν πρώην μηχανικό και λοχαγό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSO, o οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την προστασία του Ρώσου προέδρου), τον Γκλεμπ Καρακούλοφ, ο οποίος αυτομόλησε από τη χώρα πέρυσι μίλησε στο Dossier Center κάτω από άκρα μυστικότητα, ο Πούτιν έχει στραφεί όλο και περισσότερο στα ταξίδια με τρένο ως μέσο για να αποφύγει τον εντοπισμό του.

«Το αεροπλάνο, μόλις απογειωθεί, περνάει αμέσως από τα ραντάρ πτήσης», δήλωσε ο Καρακούλοφ στη συνέντευξη τον περασμένο Δεκέμβριο. «Το τρένο χρησιμοποιείται προκειμένου να κρύψει με κάποιο τρόπο αυτές τις κινήσεις».

Ο Καρακούλοφ δήλωσε ότι άρχισε να εργάζεται για πρώτη φορά στο τρένο, εγκαθιστώντας εξοπλισμό επικοινωνιών, γύρω στο 2014. Χρησιμοποιήθηκε πολύ πιο συχνά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, καθώς η Ρωσία ετοιμαζόταν για την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία.

Το τρένο όπως φωτογραφήθηκε από Ρώσο trainspotterObtained by CNN

Σύμφωνα με τον Καρακούλοφ, το τρένο του Πούτιν από την αρχή του πολέμου πέρασε αρκετό χρόνο σταθμευμένο κοντά στο Βαλντάι, μια απομακρυσμένη ρωσική περιοχή μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης. Ο Πούτιν διατηρεί μια μεγάλη κατοικία στην περιοχή, γνωστή για τη βουκολική λίμνη και τα δάση της.

Παρά την τόση μυστικότητα, πάντως, το τρένο έγινε αντιληπτό από ερασιτέχνες trainspotters. «Υπάρχει ένα τρένο-φάντασμα στους σιδηροδρόμους της χώρας μας», έγραψε ένας από αυτούς σε μια φωτογραφία του τρένου, που δημοσίευσε στο rutrain.com. «Δεν υπάρχει στα δρομολόγια ή στα συστήματα των ρωσικών σιδηροδρόμων».

Ο λευκός θόλος στην οροφή

Οι trainspotters είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το τρένο από τις δύο μηχανές του και από ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που εντοπίζεται στο φυλλάδιο της Zircon Service. Ένας λευκός θόλος, που σύμφωνα με το Dossier Center περιέχει προηγμένες κεραίες επικοινωνιών, είναι ευδιάκριτος σε ένα από τα βαγόνια.

O λευκός θόλος που περιέχει προηγμένες κεραίες επικοινωνιώνObtained by CNN

Οι θόλοι δεν εμφανίζονται στα συνηθισμένα ρωσικά τρένα. Ήταν όμως ορατοί σε επίσημο βίντεο που κυκλοφόρησε το Κρεμλίνο το 2019, σε ένα βαγόνι ενός ειδικά διαμορφωμένου τρένου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, καθώς ο Πούτιν περνούσε πάνω από τη νεόκτιστη γέφυρα του Κερτς μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και της κατεχόμενης Κριμαίας.

Από αυτούς τους θόλους γνωρίζουμε ότι το τρένο του Πούτιν εξωτερικά μοιάζει με ένα συνηθισμένο ρωσικό τρένο. Έχει εντοπιστεί – και φωτογραφηθεί – επανειλημμένα όλα αυτά τα χρόνια από ερασιτέχνες trainspotters.

Με πληροφορίες από: Gym, spa, beauty equipment: Leaked documents reveal hidden details of Putin’s ‘ghost’ train by Matthew Chance and Mick Krever

ΔΗΜΟΦΙΛΗ